Specialişti ai USAMV Cluj-Napoca încep un proiect de cercetare în Arhipelagul Galapagos pentru leii de mare

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
15 iunie 2021, 13:04

„Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunţă implicarea, în calitate de coordonator, prin specialiştii din cadrul Disciplinei de Parazitologie şi Boli Parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), într-un proiect demarat, în premieră, cu cercetători din cadrul Universităţii San Francisco din Quito, Ecuador, în Arhipelagul Galapagos. Proiectul de cercetare începe în 1 iulie 2021 şi vizează studii aprofundate asupra unei specii endemice şi catalogată ca periclitată de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN): leul de mare de Galapagos, Zalophus wollebaeki”, se arată într-un comunicat al instituției.

Echipa de la USAMV Cluj-Napoca este formată din prof. dr. Andrei Mihalca, drd. Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este chiar acest proiect, şi din încă patru studenţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară.

„Datorită existenţei contactului cu câinii domestici din zonă şi mai ales cu bolile infecţioase şi parazitare ale acestora, există riscul ca agenţii patogeni să se transmită leilor de mare, cu apariţia de mortalităţi semnificative la aceştia din urmă. Astfel, obiectivul major al noului proiect de cercetare va fi înţelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos, fiind primul studiu de acest fel din arhipelag. (…) Faza pilot a acestui proiect se va desfăşura pe Insula San Cristobal şi va avea o durată de trei luni”, se mai arată în comunicat.

În Galapagos, echipa de la USAMV Cluj-Napoca va fi sprijinită logistic de cercetătorii Renato Leon, expert în Entomologie medicală, şi de Jaime Grijalva, medic veterinar şi expert în Ecologia populaţiilor canine.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite