Specialiștii recomandă ca prezența în casă să nu susțină un consum exagerat de alimente de Paște

Postul trebuie încheiat cu o perioadă de tranziţie fără excese alimentare
Postul trebuie încheiat cu o perioadă de tranziţie fără excese alimentare
14 aprilie 2020, 11:43

Dar asta nu înseamnă că masa nu va fi îmbelşugată, plină de bunătăţi, de produse tradiţionale. Ouăle roşii, mielul, cozonacii şi pasca  nu vor lipsi de pe mesele noastre.Pentru  că ne va lipsi drumul la biserică, există riscul ca mulți dintre noi să ne gasim refugiul în mâncare, într-o perioadă de după post în care oricum eram predispuși în a consuma prea multe alimente.

Doctorul  Mihail Voicescu, medic primar medicină de familie, ne ofera  câteva recomandări:

„Prin post, oamenii îşi modifică anumite constante biochimice ale organismului, scade gradul de digestie şi de aceea pot apărea probleme când revenim la alimentele, aşa numite, „de dulce”.

Carnea de miel este bună, ouăle sunt bune, vinul roşu ajută digestia şi este bun pentru sănătate, dar totul cu o mare cumpătare! Nu uitaţi, postul trebuie încheiat cu o perioadă de tranziţie, fără excese alimentare!”

Legat de post, părintele Sebastian Gabor, paroh al bisericii Sf.Antonie cel Mare şi Sf.Ioan Casian, spune că: „ Postul este o cale simplă de detoxifiere a organismului, de eliminare a substanţelor toxice, dar să nu transformăm postul într-o dietă, în urma lui au loc transformări atât în sufletul nostru, în psihic cât şi în modul de viaţă. Când postim se modifică trupul, pentru că slăbim, iar la nivel psiho-emoţional dezvoltăm o stare de bine”.

Paştele pentru Gheorghiţa Nicolae, producător al emisiunii „Tezaur folcloric” reprezintă: „O sărbătoare a echilibrului şi a armoniei. În această grea încercare prin care trecem  trebuie să ne împăcăm cu sine, cu mediul înconjurător purtător al bogăţiilor materiale şi spirituale ca un adevărat străjer la apărarea sănătăţii umane şi să scoatem la lumină curăţenia sufletească”.

Celebrarea pascală este însoţită de o multitudine de datini şi obiceiuri. La o  mare parte, anul acesta, vom renunţa, dar putem să ne începem prima zi de Paşte prin a ne spăla pe faţă cu apă în care a fost pusă o monedă de argint şi un ou roşu.  Se spune că astfel vom fi sănătoşi şi vom avea bunăstare tot anul.

Pentru armonia în familie, putem începe masa de Paşte prin a ciocni un ou roşu. La uşa de la apartament sau la poartă se pun câteva fire de iarbă pentru ca membrii familiei sa fie sănătosi şi casa ferită de duhurile rele. O altă superstiţie spune că nu e bine să dormim în ziua de Paşte, ca să nu fim somnoroşi tot anul.

Toate credinţele religioase şi populare se îmbină armonios şi într-un cumul de practici reprezintă sănătate şi voie bună pentru că asta înseamnă Sărbătoarea Pascală.

Adina Moraru, psiholog, ne-a recomandat ca în noaptea Învierii şi în zilele de Paşte să ascultăm cântece pascale: „Sunt un bun stimulent de relaxare, de atragere a eului către bunătate, înţelegere şi deschidere către ceilalţi”.

Sărbătoarea Paştelui, marcă a primăverii, sărbătoarea Luminii, este considerată a fi una a bucuriei, deci să o primim în casele noastre cu speranţa de mai bine şi de înnoire şi să aşteptăm clipa când ne vom putea bucura unii de alţii.

Autor : Carmen Vrabete

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite