Specialiștii îi sfătuiesc pe utilizatorii ale căror calculatoare au fost infectate de virusul GoldenEye să NU plătească recompensa cerută

28 iunie 2017, 20:54

Virusul a afectat deja mai multe organizaţii din România. Spre deosebire de alte atacuri maliţioase, acesta nici măcar nu are nevoie de interacţiunea utilizatorului pentru a infecta sistemele de operare.

Însă plata recompensei este în zadar, spun specialiştii. Nimic nu garantează că utilizatorii îşi vor primi datele înapoi, şi, de cele mai multe ori, nici nu se întâmplă. Singura soluţie este să ne pregătim înainte ca atacul să e petreacă.

Momentan, tot ce puteți face pentru a preveni un astfel de atac este să actualizați sistemul de operare, mai ales dacă acesta este Windows XP. Bineînțeles, ar trebui să faceți o copie de siguranță a tuturor fișierelor din calculator și, la fel de important, să instalați un antivirus bun.

GoldenEye, aşa cum este numit virusul, este al doilea atac cibernetic masiv din ultima lună, după ce versiunea WannaCry a paralizat recent peste 200 de mii de calculatoare din 15 ţări.

Ameninţarea GoldenEye a făcut deja sute de mii de victime în mai multe ţări, la nivel global. Aeroportul din Kiev, serviciile poştale şi mai multe bănci din Ucraina au sistemele informatice blocate, la fel ca unele companii mari din vestul Europei.

Se estimează că, numai anul trecut, hackerii au încasat cel puţin 1 miliard de dolari de pe urma victimelor cărora le-au infectat calculatoarele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă