Specialiști: Problemele de sănătate mintală au crescut semnificativ în perioada pandemiei. Niciodată nu e prea târziu pentru psihoterapie

Studiile arată că medicii terapeuţi au obţinut rezultate foarte bune şi cu pacienţii aflaţi la vârsta a treia, nu doar în cazul celor tineri. Nevoia de a vorbi cu cineva despre problemele pe care le avem apare la orice vârstă. Odată cu trecerea anilor şi cu dispariţia celor apropiaţi din viaţa noastră, intervin fenomenul izolării şi cel al depresiei.

02 Noiembrie 2020, 18:16 (actualizat 02 Noiembrie 2020, 18:26) |
Psihoterapie

Persoanele în vârstă apelează mai greu la ajutorul unui psihoterapeut, fie din lipsa încrederii în reuşita demersului, fie din cauza lipsurilor financiare.

Specialiştii americani au constatat însă că, odată începută terapia, aceasta poate da rezultate notabile, chiar şi la cei care au trecut de mult pragul vârstei a treia.

Potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA, problemele de sănătate mintală au crescut semnificativ în perioada pandemiei.

Deşi persoanele tinere sunt mai deschise în direcţia raportării unor astfel de afecţiuni emoţionale, una din patru persoane cu vîrsta de peste 65 de ani a declarat că a suferit de anxietate sau depresie în august (potrivit unui studiu realizat de unul dintre ONG-urile din domeniul sănătăţii mintale), de două ori mai mult decât se înregistra în aceeaşi perioadă, în 2018. Singurătatea şi izolarea şi-au pus semnificativ amprenta asupra persoanelor în vârstă, psihiatri geriatrici anticipând o creştere a tulburărilor în rândul acestei categorii.

„Pandemia înrăutățește problemele existente”, a declarat dr. Mi Yu, psihiatru geriatric din Nashville, despre efectele apariţiei virusului SARS-CoV-2. „Toți pacienții mei par să fi experimentat mai multă suferință și anxietate și necesită sesiuni mai frecvente de psihoterapie, care în ultima vreme sunt realizate prin video sau telefon”.

Experții au raportat, de multă vreme, că persoanele în vârstă, în special cele de peste 80 de ani, par mai reticente în a solicita tratament pentru tulburări psihologice. Recunoașterea problemelor de acest tip reprezintă încă, pentru aceştia, un posibil prilej de stigmatizare, în special în rândul locuitorilor din mediul rural și al americanilor de culoare.

Mulţi dintre medici recunosc că, uneori, au pornit de la premisa greşită potrivit căreia persoanele în vârstă nu se pot schimba, că sunt blocate în propriile probleme de viaţă. Potrivit doctorului Daniel Plotkin, psihiatru geriatric în Los Angeles, studile arată că persoanele în vârstă se descurcă în terapie la fel de bine precum cele mai tinere.

Aşadar, sfatul specialiţtilor este ca, indiferent de vârstă, atunci când simţim că problemele ne copleşesc emoţional, este indicat să apelăm la ajutorul unui specialist pentru a găsi spijinul de care avem nevoie pentru a ne continua viaţa frumos, chiar în condiţiile restrictive impuse de pandemie.

Autor: Adriana Ciobanu

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI