Spaniolii, împovărați de facturi mari. Guvernul a plafonat prețul gazelor naturale. Din cauza costurilor la electricitate, mulți spanioli spală noaptea, riscând amenzi de mii de euro.Corespondență de la Oana Dobrescu

Guvernul Spaniei reduce impozitele pentru companiile din energie și plafonează prețul gazelor naturale. Autoritățile speră ca, astfel, să diminueze povara consumatorilor care primesc facturi tot mai mari de la o lună la alta. Chiar și așa, prețul la energie electrică anunțat astăzi a bătut orice record, cu peste 170 de euro per megawatt-oră.

14 Septembrie 2021, 19:54 (actualizat 14 Septembrie 2021, 20:19) |

De la începutul anului, prețul energiei a crescut cu 35 de procente. Majorările istorice de la o zi la alta au dus la creșterea inflației până la 3,3%, cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani.

Facturile uriașe la curent și gaze naturale au generat scumpiri în lanț.

În coșul de cumpărături, cel mai mult s-a resimțit scumpirea uleiului, cu 20%, iar prețul fructelor a crescut cu 5 procente. Celelalte alimente și băuturi nealcoolice costă cu 2% mai mult, iar costurile de transport s-au majorat cu aproape 9 procente.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: "În Spania există 3 tipuri de tarife și nu mai puțin de 6 intervale orare pentru electricitate. Cel mai ieftin este, evident, după miezul nopții. Așa că mulți spanioli au început să spele noaptea, asta chiar dacă în regiuni precum Madrid, Barcelona și Valencia, amenda pentru zgomotul produs de mașina de spălat în timpul nopții poate ajunge până la 3.000 de euro".

Autoritățile iau măsuri pentru a scădea costul facturilor.

Primele au fost reducerea TVA de la 21 la 10% și eliminarea impozitului de 7% din vânzarea energiei electrice.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: "Consiliul de miniștri va aproba prelungirea suspendării impozitului de 7% până la sfârșitul anului și vom reduce impozitul special pentru energia electrică de la 5,1% la 0,5%, care reprezintă minimul impus de legislația europeană".

Reducerea impozitelor la energie va diminua venitul anual al bugetului Spaniei cu aproape un miliard și jumătate de euro.

Premierul a anunțat, de asemenea, plafonarea prețului la gaze naturale și redistribuirea a 2,6 miliarde de euro din profitul companiilor energetice către consumatori.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 18°C
IASI 16°C 12°C
CLUJ 16°C 13°C
CONSTANTA 22°C 17°C
CRAIOVA 24°C 20°C
BRASOV 19°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI