Spania va aloca peste 2 miliarde de euro pentru combaterea efectelor secetei. Mii de hectare de culturi sunt deja compromise din cauza lipsei apei

12 mai 2023, 11:44

Spania se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol. Rezervele de apă sunt la o treime din capacitate. Autoritățile consideră că nu este suficientă restricționarea consumului către populație sau agricultură. Așa că vor investi un miliard și jumătate de euro pentru a construi instalații de desalinizare a apei din mare, dar și pentru reciclarea apei utilizate.

”Primul obiectiv este regularizarea producției alimentare din Spania; în al doliea rând, a ușura povara agricultorilor și crescătorilor de animale afectați de secetă”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii Luis Planas.

Costurile de producție ale ferrmierilor au crescut din cauza secetei, iar autoritățile le vor acorda anumite reduceri pentru ca acestea să nu se resimtă în prețurile produselor.

”Vom excepta de la plata impozitului și a tarifelor pentru apă pentru anul 2023 zonele afectate de secetă”, a precizat ministrul spaniol al Mediului Teresa Rivera.

În zonele grav afectate de secetă, din Andaluzia sau Catalonia, folosirea apei pentru irigații a fost limitată la 40%.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite