Spania va aloca pentru locuințe sociale un miliard de euro din fondurile oferite în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Pedro Sanchez premierul Spaniei
Pedro Sanchez premierul Spaniei
17 februarie 2021, 20:03

Supervizată de Ministerele Economiei şi Transporturilor, Sareb va pune la dispoziţia autorităţilor locale aproximativ 15.000 de locuinţe, în timp ce Fondul de locuinţe sociale va pune la dispoziţie alte 12.000 de proprietăţi imobiliare pentru persoanele fizice şi familiile care îndeplinesc criteriile necesare.

„Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres şi îngrijorare. Atât pentru oamenii în situaţii de vulnerabilitate cât şi pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat”, a declarat astăzi premierul Pedro Sanchez.

Coaliţia guvernamentală de stânga din Spania a făcut din locuinţele accesibile o prioritate politică, chiar dacă criza economică provocată de pandemie, precum şi tensiunile în interiorul coaliţiei cu privire la dacă şi cum să reglementeze piaţa chiriilor au complicat situaţia.

Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piaţa imobiliară din Spania, dar propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez şi partenerul de coaliţie Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu şi locuinţe sociale.

În condiţiile în care, potrivit OECD, locuinţele sociale reprezintă mai puţin de 2% din totalul locuinţelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franţa sau Italia, unde locuinţele subvenţionate reprezintă 17%, 14% şi respectiv 4% din stocul de locuinţe existent în fiecare din cele trei ţări.

În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Aproximativ jumătate din fonduri ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite