Spania ocupă primul loc în clasamentul celor mai bune sate turistice din lume, cu trei premii. Pe lista ONU pentru Turism se află și un sat din Sibiu

28 decembrie 2022, 14:45

Lista cu cele mai bune 32 de locații din lume pentru turismul în comunități mici include și sate din China, Maroc și Ecuador. De asemenea, pe listă este prezent și satul Rășinari din Sibiu.

(w460) Satul RăÈ

Trei comunități spaniole izolate au fost numite printre cele mai bune sate din lume pentru turiști și reprezintă cele mai multe nominalizări pentru o singură țară.

Cele 32 de destinații se află în țări precum Austria, Vietnam, China, Israel și Italia. Spania este reprezentată de satul medieval catalan Rupit; Alquézar, în munții Sierra de Guara din Aragon; și Guadalupe, cunoscut pentru mănăstirea sa, în regiunea Extremadura.

Manuel Butler, directorul Oficiului de Turism al Spaniei la Londra, a declarat „Suntem încântați că UNWTO a plasat Spania ca fiind țara cu cele mai multe apariții în lista sa. Ne propunem să promovăm turismul condus de comunități în întreaga Spanie și suntem încântați de această recunoaștere internațională”.

Distincția recunoaște destinațiile rurale care adoptă turismul ca motor de dezvoltare și noi oportunități pentru locuri de muncă și venituri, păstrând și promovând în același timp valorile comunității.

Cele 32 de sate premiate se află în 18 țări din America de Sud, Asia și Africa, precum și din Europa. Acestea au fost evaluate de un comitet consultativ independent pe baza unor criterii care includ cultura, resursele naturale și durabilitatea, fie ea economică, socială sau de mediu.

Pentru premiile din 2022, un total de 136 de sate au fost propuse pentru a fi luate în considerare de 57 de state membre ale OMT (fiecare putea nominaliza până la trei sate).

„Pentru comunitățile rurale de pretutindeni, turismul poate fi un adevărat schimbător de joc, oferind locuri de muncă, sprijinind întreprinderile locale și menținând vii tradițiile”, a declarat secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili.

„Lista UNWTO Best Tourism Villages (Cele mai bune sate turistice) prezintă puterea acestui sector de a stimula diversificarea economică și de a crea oportunități pentru toți cei din afara marilor orașe”, a mai adaugat secretarul general al OMT.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Al’Ula, în Arabia Saudită, în luna februarie.

Cele mai bune sate turistice ale UNWTO 2022 sunt:

Zell am See, Austria

Wagrain, Austria

Puqueldón, Chile

Dazhai, China

Jingzhu, China

Choachí, Columbia

Aguarico, Ecuador

Angochagua, Ecuador

Mulu Ecovillage, Etiopia

Mestia, Georgia

Kfar Kama, Israel

Sauris-Zahre, Italia

Isola del Giglio, Italia

Umm Qais, Iordania

Creel, Mexic

El Fuerte, Mexic

Ksar Elkhorbat, Maroc

Moulay Bouzerktoune, Maroc

Lamas, Peru

Raqchi, Peru

Castelo Novo, Portugalia

Pyeongsa-ri, Coreea de Sud

Rășinari, România

Al’Ula Old Town, Arabia Saudită

Bohinj, Slovenia

Rupit, Spania

Alquézar, Spania

Guadalupe, Spania

Murten, Elveția

Andermatt, Elveția

Birgi, Turceni

Thái Hải, Vietnam

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite