Autorităţile spaniole, preocupate de înmulţirea ”înspăimântătoare” a cazurilor de feminicid în decembrie

Violență conjugală
Violență conjugală
29 decembrie 2022, 20:57

În cel mai recent astfel de caz, o tânără însărcinată în vârstă de 32 de ani a fost înjunghiată, se pare, de fostul ei partener în faţa celor doi copii ai lor adolescenţi, miercuri seara, în oraşul Escalona din centrul Spaniei. Bărbatul a fost arestat la scurt timp după decesul victimei, care urma să nască peste câteva zile, potrivit media spaniole.

Dacă se confirmă că ucigaşul este într-adevăr fostul ei partener, această crimă va ridica la 47 numărul cazurilor de feminicid înregistrate în acest an şi la 1180 numărul total înregistrat din 2003, când s-a început ţinerea acestor statistici în Spania.

„Seria de crime îngrozitoare survenite luna aceasta ne creează un sentiment de profundă frustrare”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de interne spaniol Fernando Grande Marlaska, evocând o „tragedie socială” care trebuie să ducă la „trezirea conştiinţelor”.

Acesta şi-a îndemnat concetăţenii să semnaleze autorităţilor când bănuiesc existenţa unui caz de violenţă împotriva femeilor şi a cerut poliţiei să-şi intensifice vigilenţa în legătură cu acest subiect.

„Nu e vorba de un subiect privat, cum s-ar fi putut spune înainte. Nu ne mai putem întoarce la o astfel de mentalitate. E vorba de o tragedie socială pe care trebuie să o înfruntăm ca societate”, a adăugat el.

O tânără de 20 de ani înjunghiată mortal miercuri de fostul partener al mamei sale se numără de asemenea printre cele mai recente victime ale acestui fenomen, precum şi o femeie de 22 de ani care, după o dispută cu partenerul ei, a căzut de la etajul al şaselea al clădirii în care locuia, la Benidorm (estul Spaniei).

Spania „se confruntă cu o înmulţire îngrozitoare a cazurilor de violenţă masculină” în acest decembrie, a comentat pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez. „Sfârşitul violenţelor masculine ne priveşte pe toţi. Este esenţial să acţionăm împreună, întreaga societate, pentru a pune capăt acestui flagel”, a subliniat el.

Protejarea femeilor a devenit o prioritate în Spania din 1997, în urma valului de emoţie stârnit pe plan naţional de moartea Anei Orantes, o femeie de 60 de ani care a fost bătută, aruncată de la balcon şi apoi arsă de vie de fostul ei soţ, după ce denunţase în repetate rânduri autorităţilor şi la televiziune violenţele acestuia.

Ana Orantes fusese obligată să locuiască în continuare cu fostul ei soţ de tribunalul care pronunţase divorţul.

În 2004, parlamentul spaniol a adoptat în unanimitate prima lege din Europa prin care sexul victimei reprezintă circumstanţă agravantă în cazul unei agresiuni.

Anul 2008 a fost cel mai sângeros în Spania sub aspectul violenţei masculine, 76 de femei fiind ucise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite