SPANIA | Anchetă la un presupus caz de maltratare a animalelor într-un laborator

Animale în laborator
Animale în laborator
13 aprilie 2021, 11:38

”Am fost îngroziţi de aceste imagini. Este un caz flagrant de maltratare a animalelor”, a declarat luni pentru AFP Sergio Garcia Torres, responsabil pentru drepturile animalelor în cadrul guvernului de stânga al Spaniei.

Imaginile video publicate săptămâna trecută de organizaţia nonguvernamentală Cruelty Free International au fost filmate între 2018 şi 2020 de un activist infiltrat în interiorul companiei Vivotecnia, care realizează pentru companii studii asupra toxicităţii şi siguranţei produselor sanitare, cosmetice, chimice şi alimentare.

Aceste imagini prezintă salariaţi ai acestei companii care lovesc, zdruncină sau supun animalele la teste şi experimente, uneori provocând ţipete.

Într-o secvenţă poate fi văzut un angajat care ţine un macac, în timp ce altul desenează o faţă pe sexul acestuia.

”Aceste imagini demonstrează încă o dată partea întunecată a testelor de toxicitate efectuate pe animale. Am descoperit un amestec oribil de suferinţă şi cruzime în modul în care animalele sunt adăpostite, manipulate şi abuzate în testele de toxicitate, precum şi nenumărate încălcări ale legislaţiei spaniole şi UE. Este de neconceput ca acest lucru să se întâmple în Europa. Comisia Europeană ne spune că Directiva 2010/63 nu doar că protejează animalele folosite pentru ştiinţă, ci oferă şi o strategie de înlocuire a testelor pe animale. Nu face nici una, nici alta”, a declarat Katy Taylor, director ştiinţific în cadrul Cruelty Free International, citată pe site-ul organizaţiei.

AFP a precizat că a încercat fără succes să ia legătura cu această companie.

Într-un comunicat preluat de media spaniole, directorul executiv al societăţii, Andres König, s-a arătat ”foarte îngrijorat” de imaginile video, însă a declarat că acestea nu reflectă ”realitatea cotidiană” a laboratorului.

După scandalul provocat de difuzarea acestor imagini, guvernul regiunii Madrid a anunţat, duminică, suspendarea activităţii Vivotecnia după ”efectuarea unei inspecţii şi identificarea semnelor de abuz asupra animalelor”.

Două anchete în desfăşurare vizează laboratorul, una lansată de parchet şi cealaltă de Garda Civilă, au declarat luni pentru AFP purtătorii de cuvânt ai celor două instituţii.

La rândul său, partidul pentru apărarea drepturilor animalelor PACMA şi alte organizaţii au depus o plângere împotriva oficialilor companiei şi au solicitat administraţiei să fie mai vigilentă.

”Este o lume foarte opacă şi acest lucru s-ar putea petrece în mod obişnuit fără ca noi să ştim”
, a declarat pentru AFP Laura Duarte, preşedintele PACMA.

Sergio Garcia Torres din cadrul guvernului central propune amplasarea camerelor CCTV în aceste unităţi, o măsură despre care executivul de stânga doreşte deja să devină obligatorie în abatoare.

Autorităţile depun în prezent eforturi pentru a transfera animalele din acest laborator în unităţi corespunzătoare.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă