Spania a transmis către Chile documente declasificate despre lovitura de stat din 1973, pentru „recuperarea memoriei democratice”

Guvernul Spaniei
Guvernul Spaniei
6 septembrie 2023, 21:21

Observatoarea permanentă a Spaniei pe lângă Organizaţia Statelor Americane (OSA), Carmen Montón, a înmânat marţi la Washington reprezentantului chilian pe lângă această organizaţie, Sebastián Kraljevich, o serie de documente declasificate referitoare la lovitura de stat militară prin care a fost înlăturat preşedintele socialist Salvador Allende şi a fost instalat la putere generalul Augusto Pinochet. Acesta din urmă a impus un sângeros regim dictatorial de dreapta în timpul căruia peste 3.000 de chilieni au fost ucişi, alţi 1.000 fiind în continuare daţi dispăruţi.

„Istoria va spune dacă abordările au fost juste sau greşite, dar noi plecăm cu conştiinţa curată, credem într-o unitate spirituală a continentului latino-american şi luptăm pentru ea”, a spus reprezentanta Spaniei. În opinia sa, preşedintele Allende este şi în ziua de azi „o sursă de inspiraţie pentru forţele politice progresiste care apără justiţia socială, creşterea economică sustenabilă şi democraţia”.

Documente declasificate ale guvernului american publicate în 2020 de organizaţia National Security Archive (NSA) dezvăluie evaluări făcute de administraţia preşedintelui american Richard Nixon în noiembrie 1970, după victoria lui Allende în alegerile din Chile, şi rolul jucat de Henry Kissinger în decizia de înlăturare a preşedintelui socialist chilian prin lovitura de stat sprijinită de CIA.

Într-un memorandum pe care Kissinger l-a transmis Casei Albe pe 5 noiembrie 1970 în atenţia lui Nixon, cel care era atunci consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american îl descrie pe Allende drept ”un marxist dur şi dedicat”, profund ”antiamerican”, care va încerca ”să stabilească un stat socialist şi marxist în Chile” şi să elimine influenţa SUA ”în Chile şi pe continent” pentru a stabili relaţii strânse cu Uniunea Sovietică, cu Cuba şi cu ”alte ţări socialiste”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite