Spania: Mii de oameni de pe insula La Palma, evacuați în urma erupției unui vulcan

20 septembrie 2021, 11:41

Localnicii din La Palma au fost speriați de câteva cutremure puternice urmate de explozii după care un nor de cenușă și lavă au început să iasă din vulcanul Teneguia, după formarea a 4 cratere. Deși insula tremură de o săptămână din cauza seismelor, autoritățile nu se așteptau să erupă atât de repede.

Cu câteva ore înainte, erau evacuate doar persoanele în vârstă sau imobilizate. După erupție, s-au format râuri de lavă care au ajuns și în zonele locuite și au traversat câteva drumuri care au fost închise. Imediat s-a dat la cod roșu și s-a trecut la evacuarea masivă a localităților din jurul vulcanului.

Peste noapte lava a înaintat câteva sute de metri. 10 mii de localnici au fost adăpostiți în siguranță, iar autoritățile au emis recomandări populației referitoare la cenușa vulcanică care poate fi extrem de periculoasă pentru căile respiratorii sau dacă ajunge în sursele de apă, pe fructe sau alimente.

Premierul Spaniei și-a anulat vizită la ONU, în New York și a zburat de urgență spre Palma.

Până acum doar un sfert din cele 11 milioane de m cubi de lavă au ieșit la suprafață. Cursurile au fost suspendate temporar în toate școlile de pe Insulă. Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon puse la dispoziție de Ambasada României la Madrid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă