Spania: Lava vulcanică a distrus sute de case și a poluat atmosfera cu dioxid de sulf

22 septembrie 2021, 07:36

Localnicii și-au părăsit casele cu lacrimi în ochi, încărcați cu paturi, saltele, mașini de spălat, frigidere și obiecte personale. Pentru multe din locuințe, oamenii încă plăteau rate la bancă. Nimeni nu se aștepta ca erupția să fie atât de puternică. Lava s-a întins pe o suprafață de peste o sută de hectare și a distrus în jur de 200 de case, o școală și mai multe drumuri.

Suntem foarte stresați. Luăm doar lucrurile esențiale, saltele, frigiderul și alte lucruri, doar ca să avem ceva. Ne-au evacuat ieri, dar ne-au dat două ore, o oră și jumătate ca să ne luăm lucrurile.

Pagubele se ridică la 400 de milioane de euro, iar reconstrucția va fi dificilă. Specialiștii susțin că lava, care se transformă în rocă vulcanică după ce se răcește, va putea fi îndepărtată doar prin explozii.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Criza nu se va termina odată ce lavă va ajunge în mare. Dimpotrivă, criza se va încheia atunci când viața în La Palma va reveni la normal. Vom colabora toate administrațiile pentru ca tot ceea ce s-a distrus sau va distruge vulcanul să fie reconstruit.

Între timp, au mai fost 4 cutremure, care au dus la crearea altor cratere în vulcan, însă viteza de înaintare a lavei a scăzut de la 700 la 300 de metri pe oră. Specialiștii sunt îngrijorați de nivelul de gaze toxice, care ar putea crește la impactul cu marea. Erupția a aruncat între 8 și 10 mii de tone de dioxid de sulf zilnic, în atmosferă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă