Spania: Guvernul lui Rajoy, demis prin moțiune de cenzură. Noul premier, socialistul Pedro Sanchez

1 iunie 2018, 12:47

În Spania, procedura moțiunii de cenzură stabilește ca Pedro Sanchez să devină premier automat, pentru că succesul acestei moțiuni este consuderat un vot favorabil din partea Parlamentului, a transmis corespondentul TVR Felix Damian, pentru Lumea azi.

Urmează o perioadă marcată de negocieri politice la foarte multe capete. Socialistul Pedro Sánchez va conduce Executivul de la Madrid până la organizarea unor noi alegeri care ar putea avea loc anul viitor.

Guvernul socialist nu poate promova însă nicio lege fără sprijinul celorlalte partide din Parlament pentru că are doar 84 de parlamentari dintr-o cameră cu 350 de mandate.

Noul premier a promis că va respecta bugetul care a fost aprobat de conservatori și că va deschide o serie de negocieri chiar și cu separatiștii catalani, care au votat pentru demiterea cabinetului Rajoy. Ei speră să recupereze în curând controlul asupra administrației și bugetului regional.

Majoritatea partidelor din Parlament au susținut moțiunea inițiată de socialiști, iar Mariano Rajoy a fost înlocuit astăzi de socialistul Pedro Sánchez.

Ciudadanos a fost singurul partid care a votat împortiva demiterii guvernului consevator.

Moțiunea de cenzură a fost motivată de o sentință a tribunalului Audiența Națională care a condamnat Partidul Popular în cel mai mare caz de corupție politică din istoria recentă a partidului.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite