Spania: Experiment în masă pentru reducerea săptămânii de lucru la 4 zile

21 iunie 2021, 07:54

Telefonica a anunțat că din octombrie peste 18 mii de salariați vor avea săptămâna de lucru de 4 zile, pentru următoarele 3 luni.

Salariile vor fi reduse cu numărul orelor în care nu vor veni la serviciu, dar vor primi o bonificație de 20 la sută, iar de curând lefurile la nivelul companiei au fost majorate în medie cu 1,5 la sută, așa că veniturile per total nu vor fi afectate.

Alți 10 mii de angajați vor putea lucra de acasă.

Dacă schimbările vor duce la creșterea productivității, atunci compania va negocia cu sindicatele schimbarea definitivă a programului de muncă.

În Spania, Guvernul testează săptămâna de lucru de 4 zile încă din primăvară, în cadrul unui proiect cu fonduri europene la care participa 200 de companii și 6000 de angajați.

Modelul a fost preluat și de afacerile mai mici. Patronii unui restaurant au investit în tehnologie astfel încât clienții își trimit singuri comanda și nu mai e nevoie de personal care să stea pe la mese.

Inițiatorii proiectului vor să elimine stresul de la locul de muncă și să demonstreze că un angajat fericit este mai productiv, mai eficient și mai implicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite