Spania și Marea Britanie au ajuns la o înțelegere în privința Gibraltarului. Era ultimul obstacol în calea parafării Acordului pentru Brexit

Spania și Marea Britanie au ajuns în ultima clipă la un acord în privinta Gibraltarului. Acesta era ultimul obstacol în calea parafării Acordului pentru Brexit, stabilită pentru duminică, în cadrul unui summit extraordinar. Premierul Theresa May a revenit la Bruxelles a doua oară în ultimele 72 de ore, pentru finalizarea ultimelor detalii legate de documentele istorice ale "divorțului" Marii Britanii de UE.

24 Noiembrie 2018, 17:22 (actualizat 24 Noiembrie 2018, 19:59) |
Premierul Spaniei Pedro Sánchez / FOTO: Captură YouTube

Spania amenințase să se opuna prin veto Acordului privind Brexit-ul, din cauza unor obiecții de ultimă oră pe tema situației Gibraltarului - o enclavă britanică din sudul Spaniei, cu 30.000 de oameni și o poziție strategică importantă.

La referendumul pentru Brexit, rezidenții de aici au votat în proportie de 96% să rămână în UE.

Prin acordul de divorț, sunt obligați să părăsească Uniunea la fel ca restul Marii Britanii.

În urma unor negocieri de ultimă oră, Bruxelles-ul a acceptat ca orice aranjamente viitoare referitoare la Gibraltar să fie discutate de Londra direct cu Madridul.

Theresa May, premierul britanic: "Proiectul de acord va asigura o tranziţie către un nou şi ambiţios parteneriat, într-un mod lin şi ordonat. Va fi o perioadă de implementare de 20 de luni, ca să avem timp să punem în practică noul parteneriat, iar mediul de afaceri să se acomodeze. Va proteja drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi pe ale britanicilor din UE".

La summitul extraordinar vor fi două documente istorice pe masa liderilor UE: Acordul de retragere a Marii Britanii, de 585 de pagini, și Declarația politică.

Declarația este o foaie de parcurs pentru relația Bruxelles-Londra, post Brexit. A fost transmisă din timp fiecărei țări care va fi reprezentată la summit.

Președintele Klaus Iohannis va reprezenta România la summitul de duminică.

_________________________________

ACTUALIZARE 17.22 Spania şi Marea Britanie şi-au soluţionat sâmbătă disputa cu privire la Gibraltar, înlăturând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea acordului de "divorţ" dintre Londra şi Uniunea Europeană, care ar urma să fie finalizat duminică, informează dpa, citată de Agerpres.

Declaraţii de presă difuzate de guvernul britanic şi de autoritățile din Gibraltar anunţau ajungerea la un acord care stipulează că Brexit-ul nu va afecta pe viitor statutul de negociere al Marii Britanii privind teritoriile sale.

Spania ameninţase să se opună prin veto acordului privind Brexit-ul din cauza unor obiecţii de ultimă oră pe tema situaţiei Gibraltarului, o mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713, unul dintre principalele subiecte asupra cărora existau divergenţe între Londra şi Madrid.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunţat că Spania a ajuns la un acord cu privire la Gibraltar şi, prin urmare, duminică va vota în favoarea Brexit-ului.

''Tocmai l-am anunţat pe Regele Spaniei că Spania a ajuns la un acord privind Gibraltarul. Spania şi-a ridicat veto-ul şi va vota în favoarea Brexit-ului'', a transmis Sanchez în direct, la televiziunea spaniolă.

Potrivit unui proiect de document văzut de Reuters, duminică, Uniunea Europeană va declara că orice fel de aranjamente viitoare referitoare la Gibraltar vor trebui discutate direct cu Madridul.

După ce Marea Britanie părăseşte Uniunea, Gibraltarul nu va fi inclus în sfera de competenţă a acordurilor privind teritoriile care vor fi încheiate între Uniune şi Marea Britanie, se menţionează în proiectul de document. ''Totuşi, aceasta nu exclude posibilitatea de a avea acorduri separate între Uniune şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Gibraltarul... aceste acorduri separate vor necesita acordul prealabil al Regatului Spaniei'', se menţionează în text.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări sâmbătă că summitul de duminică pentru aprobarea acordului privind Brexit-ul va avea loc după depăşirea reticenţelor spaniole, deşi a recunoscut că ''nimeni nu are motive să fie mulţumit''.

''Voi recomanda să aprobăm duminică rezultatul negocierilor privind Brexit-ul. Nimeni nu are motive să fie mulţumit. Dar cel puţin, în acest moment critic, cei 27 au trecut proba unităţii şi a solidarităţii'', a subliniat Tusk în scrisoarea adresată liderilor UE, prin care îi invită la reuniunea de la Bruxelles.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacţionat. După o discuţie cu premierul spaniol, Juncker a declarat că solidaritatea şi dialogul reprezintă ''felul europenilor de a găsi soluţii''.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI