Sorina Pintea: Managerul Spitalului Săpoca și-a dat demisia. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la cinci

19 august 2019, 09:13

“Din păcate vorbim despre 5 decese, pentru ca unul dintre pacienţii aflaţi la spitalul Floreasca, pacient de 88 de ani, un pacient cu multiple comorbidităţi a decedat în cursul nopţii trecute”, a declarat Sorina Pintea.

În cursul nopţii trecute am finalizat ancheta în ceea ce priveşte acordarea actului medical şi respectarea condiţiilor pentru pacienţii internaţi aici. În această dimineaţă am prezentat concluziile raportului managerului spitalului, care şi-a înaintat demisia în această dimineaţă.

Ministrul a mai spus că va depune plângeri penale împotriva medicului de gardă și a asistentelor pentru neglijență în serviciu.

De asemenea, măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a decis în ceea ce priveşte Spitalul Săpoca sunt legate de o plângere penală pe care noi o vom depune privitor la activitatea medicului de gardă, a asistentelor care au fost în tura de noapte atunci când s-au produs crimele, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a mai declarat luni, la Spitalul din Săpoca, că în declaraţiile personalului medical al instituţiei sunt mai multe inadvertenţe şi că, în opinia sa, „într-un minut nu se putea întâmpla aşa ceva fără să fi auzit nimeni”.

„Logica îmi spune că nu se putea întâmpla aşa ceva, având în vedere că la 15 metri este biroul asistentei. La un moment dat, unul dintre saloane are o uşă batantă, am întrebat: ‘nu aţi auzit când a intrat printre uşi cu stativul?’ Mi-au spus că uşile sunt deschise. Dacă sunt deschise, nu s-a auzit când oamenii ăia au fost loviţi?„, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu a văzut imaginile de pe camerele de supraveghere, dar acestea vor lămuri ceea ce s-a întâmplat în cele două saloane.

În afara de responsabilitățile celor care au fost de garda există responsabilități din partea celor care conduc spitalul (…) Nu are nicio legătură politicul, organizarea sistemului de sănătate, este vorba despre o nerespectare a sarcinilor, a adăugat ministrul.

Controlul începe abia acum, va continua la toate spitalele de psihiatrie

Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară, a declarat Pintea la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.

Întrebată cina va lua locul managerului spitalului, Sorina Pintea a declarat că a propus în calitate de manager interimar, pe directorul financiar.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un pacient internat cu sevraj etilic a lovit cu un stativ de perfuzie mai mulți pacienți. patru dintre aceștia și-au pierdut viața, iar nouă au fost rănite și transportate la spital. Victimele agresorului sunt persoane care erau sedate sau imobilizate la pat. În urma tragediei, ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la unitatea spitalicească și s-a dus personal să coordoneze ancheta internă.

Bărbatul de 38 de ani a fost dus duminică după-amiaza la Tribunal, întrucât în cursul zilei s-a aflat sub tratament şi nu a putut fi transportat. El a fost păzit în spital de lucrătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al IPJ Buzău.

Magistraţii Tribunalului Buzău au decis, duminică seara, internarea medicală provizorie a suspectului. Acesta va fi internat chiar în spitalul în care a atacat pacienţii şi unde specialiştii vor încerca să stabilească dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, bărbatul va fi acum internat într-un salon închis şi va fi păzit în permanenţă.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de omor calificat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite