Sorina Pintea: Au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la Maternitatea Giulești. Tipul găsit nu are legătură cu cel de la nou-născuţi

16 mai 2019, 14:34

Inspectorii DSP au prelevat peste 100 de probe din maternitatea Giuleşti.

Analizele au arătat că, în cazul a patru probe de apă, rezultatele sunt pozitive, așa că ministerul a cerut retestarea, pentru a fi sigur că nu au fost contaminate în momentul prelevării.

Rezultate pozitive s-au înregistrat și în cazul unor asistente și infirmiere.

Au fost testaţi 44 de angajaţi ai maternităţii Giuleşti. Patru dintre ei sunt contaminaţi cu stafilococ auriu. Este vorba despre două asistente şi o infirmieră de la salonul de nou-născuţi şi de o moaşă care lucrează în blocul operator. Femeile au primit tratament şi acum sunt în concediu medical.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „În primă fază, s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi (…) Dar, pe de altă parte, măsurile igienico-sanitare trebuie respectate (…) Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor”.

Dacă angajaţii vor fi găsiţi vinovaţi, vor plăti amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, iar spitalul cel mult 10.000 de lei.

Între timp, a crescut numărul copiilor născuţi la Giuleşti care au ajuns la spitalul „Grigore Alexandrescu”. Ultimul bebeluş a fost internat miercuri. Medicii suspectează că e contaminat cu stafilococ auriu.

Reprezentanţii Administrației Spitalelor din Capitală, în subordinea căreia se află maternitatea, spun că vor oferi explicații despre acest subiect atunci când raportul va fi finalizat.

Anul trecut, maternitatea a fost închisă pentru a se face dezinfecţie, după ce 45 de bebeluşi născuţi acolo au fost contaminaţi cu stafilococ.

Probele au arătat că unii angajaţi nu respectau protocoalele şi regulile igienico-sanitare.

___________________________

Ministrul Sănătății  Sorina Pintea a declarat, joi, că tipul depistat în exudatele nazale prelevate nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuți.

„Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate: în cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, la două asistente de la salonul de nou-născuţi şi la o infirmieră de la salon de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri. Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru tipare. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi, pentru refacerea verificării. În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi vor dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate. (…) În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi”, a explicat Pintea.

Vor fi refăcute probele de apă întrucât prelevarea acestora presupune o tehnică deosebită.

„Din punctul nostru de vedere, măsurile igienico-sanitare au fost care au fost, dispuse de către DSP, au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului – 8 mai. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor”, a spus Pintea.

Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”

Încă un copil născut la Maternitatea Giulești a ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii suspectează că este contamint cu stafilococ auriu.

„Este un caz venit ieri, cu piodermită, în Secţia de pediatrie, care s-a născut în 22 aprilie, cu stare generală bună. Culturile sunt în lucru”, se arată într-o informare a Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite