Sorin Paul Grecu, decorat post-mortem de Klaus Iohannis. Preotul a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere în 1990

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare post-mortem a părintelui Sorin Paul Grecu, paroh al bisericii ortodoxe ''Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români'' din East Ham, Londra.

19 Ianuarie 2022, 13:54 (actualizat 19 Ianuarie 2022, 14:01) Știrile TVR |
preotul Sorin Paul Grecu / FOTO: Sursa foto: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord / Facebook.com

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler părintelui Sorin Paul Grecu în semn de "înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru curajul cu care a apărat libertatea religioasă şi principiile democraţiei, atât înainte, cât şi după evenimentele din Decembrie 1989, precum şi pentru contribuţia semnificativă la coagularea şi sprijinirea comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord".

Pe 7 ianuarie, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a anunţat că părintele Sorin Paul Grecu a murit.

"Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generaţie de absolvenţi ai şcolii teologice româneşti, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viaţa religioasă şi a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu şi de păstorire a sufletelor. În perioada regimului comunist a fost persecutat de autorităţi, fiind unul din preoţii disidenţi neştiuţi, dar care a devenit cunoscut de întreaga ţară în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza şi Lenin din Bucureşti, făcând astfel loc Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a şi fost prezent în 2016", scria la acea dată ambasada.

Preotul Sorin Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere în 1990, a murit de COVID-19 la începutul lunii ianuarie. Anunțul a fost făcut de Ambasada României la Londra.

Sursa foto: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord / Facebook.com

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI