Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul FNI

21 februarie 2017, 12:32

„Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine” – este reclama prin care FNI îi ademenea pe români la sfârşitul anilor 90.

În 2000, când fondul s-a prăbuşit, totul s-a dovedit o escrocherie de proporţii. Peste 300 de mii de oameni au rămas păgubiţi după ce Vântu şi o mică parte dintre investitori şi-au retras brusc banii, plus profiturile uriaşe. Au urmat proteste de stradă, oamenii erau disperaţi.

Justiţia anilor 2000 a scos câţiva ţapi ispăşitori, printre care şi pe celebra Ioana Maria Vlas, preşedintele SOV Invest, firma de investiţii care a administrat FNI.

După 20 de ani, Justiţia a reuşit să ajungă şi la adevăratul vinovat, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta a fost condamnat azi la 8 ani de detenţie. Instanţa a decis să îi confişte şi 13 milioane de dolari. Statul ar trebui să recupereze aceşti bani de la Vîntu şi să îi dea mai departe păgubiţilor FNI. Potrivit unei sentinţe civile din 2013 a Înaltei Curţi, păgubiţii FNI trebuie să îşi recupereze banii de la stat, nu de la Vîntu, întrucât statul român a garantat escrocheria FNI prin CEC.

Chiar dacă statul reuşeşte să recupereze de la Vîntu cele 13 milioane de dolari, suma reprezintă o mică parte din despăgubirile ce trebuie plătite. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cea care a preluat această sarcină, a achitat deja 100 de milioane de euro şi mai are de plătit aproape 70 de milioane.

Sorin Ovidiu Vîntu se află însă deja în penitenciar întrucât anul trecut a primit o pedeapsă de 6 ani şi 2 luni într-un alt dosar, PetromService. Vîntu a mai fost condamnat în alte două dosare, privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi fuga lui Nicolae Popa, directorul FNI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite