Sorin Oprescu cere din Grecia anularea condamnării. Tribunalul Bucureşti decide marţi

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu
20 iunie 2022, 17:52

O contestație la executare a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București și a primit termen pe data de 21 iunie, la ora 11.00.

De asemenea, Oprescu a făcut şi o contestaţie în anulare, pe care a depus-o la Curtea de Apel Bucureşti şi care va fi analizată în 23 septembrie.

Curtea de Apel București l-a condamnat în lipsă pe Sorin Oprescu la 10 ani și opt luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când a primit cinci ani și patru luni de închisoare. Sentința din 13 mai a venit după ce fostul edil al Capitalei a părăsit țara cu destinaţia Grecia. De altfel, Oprescu a fost reţinut în Grecia la trei zile după condamnarea definitivă.

El a fost arestat în primă instanţă, însă Curtea de Apel din Atena a considerat că, până la o decizie privind extrădarea, Oprescu poate rămâne în libertate. Fostul edil a trebuit să plătească o cauțiune de 5.000 de euro și este obligat să se prezinte la poliţie de două ori pe lună, pe data de 5, respectiv 16.

Până pe 10 iulie, judecătorii din Atena trebuie să decidă dacă îl trimit sau nu pe Sorin Oprescu în România.

DNA îl acuză pe Oprescu că ar fi luat mită 25.000 de euro

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii. În septembrie 2015, Sorin Oprescu a fost reţinut şi arestat preventiv. Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său, Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, notau procurorii DNA în rechizitoriul prin care fostul primar a fost trimis în judecată la finalul anului 2015.

Confiscările dispuse de instanță

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Sorin Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul partenerei sale de viaţă Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă