VIDEO Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Fostul edil a fost dat în urmărire generală. Alți doi condamnați în dosar sunt de negăsit

13 mai 2022, 12:06

ACTUALIZARE: Sorin Oprescu s-ar afla în Grecia, spun surse judiciare.

ACTUALIZARE Poliția Capitalei a anunțat că au fost puse în aplicare trei mandate privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea de 7 ani și 2 luni, 6 ani și 10 luni și respectiv 4 ani în acest dosar, iar cei trei bărbați au fost duși la penitenciar pentru a fi încarcerați: Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei economice din Primăria Capitalei, și Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

ACTUALIZARE Tribunalul București – Secția I Penală a emis împotriva lui Albu Romeo, condamnat la 6 ani de închisoare, mandatul de executare a pedepsei pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în formă agravantă, complicitate la dare de mită și complicitate la spălarea banilor în formă continuată. Nici acesta nu este de găsit.

ACTUALIZARE Popa Bogdan Cornel, fost director din Primăria București, condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare, a fost dat în urmărire, după ce nu a fost găsit la domiciliu. Pe numele său a fost emis mandat european de arestare.

ACTUALIZARE Poliția l-a dat în urmărire națională și internațională pe fostul primar Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

ACTUALIZARE Fostul edil a părăsit țara în urmă cu 2-3 săptămâni, potrivit unor surse.

ACTUALIZARE Fostul primar Sorin Oprescu nu a fost găsit acasă nici la adresa de pe Șoseaua Kiseleff și la cea din Corbeanca.

Polițiștii fac verificări pentru a afla dacă acesta a părăsit țara.

Alte decizii ale instanței

În plus, instanța a decis și confiscarea  specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Fostul primar Sorin Oprescu urmează să fie dus în arestul Penitenciarului Rahova, unde va intra într-o perioadă de carantină. El poate opta și pentru varianta în care se poate preda unei secții de Poliție sau la penitenciarul Rahova.

Potrivit primelor informații, Sorin Oprescu nu se află la locuința sa din centrul Capitalei.

Alte condamnări în dosar:

Popa Bogdan Cornel, fost director din Primăria București, –  la 11 ani și 6 luni de închisoare.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca – la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală – 6 ani și 10 luni închisoare.

Ruxandra Avasiloae, fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare

Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, – 4 ani închisoare.

Albu Romeo – 6 ani de închisoare

Niță Ion – 7 ani şi 10 luni închisoare

Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale – 6 ani şi 6 luni închisoare

Decizie luată cu doi la unu din completul de trei judecători

Decizia instanței a fost luată în majoritate, doi la unu, din completul de trei judecători

Inițial au fost doi magistrați care nu au reușit să se pună de acord în privința sentinței și a fost nevoie de  un al treilea judecător care a înclinat balanța. Acest al treilea judecător este Claudia Jderu cea care a condamnat-o și pe elena Udrea la 8 ani de închisoare.

În primă instanță Oprescu a primit 5 ani și 4 luni de închisoare

Acuzațiile vizează perioada când acesta era primar al Capitalei în al doilea mandat.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul primar că ar fi fost liderul unui grup infracțional organizat  din Primăria Capitalei care se ocupa cu colectarea de comisioane de șpăgi de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu instituții din subordinea Primăriei Capitalei.

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Fostul edil a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite