Sorin Oprescu și Alina Bica se pot întoarce în țară. Se construiesc penitenciare noi și se modernizează cele vechi, cu terenuri de sport, biblioteci și curți noi de plimbare

23 octombrie 2023, 21:42

La Penitenciarul Rahova sunt aproximativ 1.300 de deținuți. O nouă secție, cu aproape 200 de locuri, destinată persoanelor care execută pedepse în regim semi-deschis și deschis, va fi dată în folosință la 1 noiembrie.

ALINA GORGHIU, ministrul Justiției: Lucrările de la acest penitenciar, de modernizare, includ nu doar spațiile de deținere, ci și amenajarea unor terenuri de sport, modernizarea curților de plimbare pentru deținuți, construirea unei noi curți de plimbare și a unor pasarele de acces.

Geo-Bogdan Burcu, director Penitenciar Rahova: Ceea ce vedeți în această zonă o constituie birourile și spațiile pentru desfășurarea de activități educaționale, de reintegrare sau ocupaționale, birou asistent social, o mică bibliotecă.

Condițiile din penitenciarele românești au fost adeseori invocate de fugarii condamnați definitiv ca să scape de extrădare. Iar mulți au și reușit, după ce și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat condițiile din închisorile României. Ministrul Justiției promite însă că problema va fi rezolvată în curând, prin suplimentarea și modernizarea locurilor de detenție.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Sigur, au fost momente în care s-a vorbit despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, despre condițiile de aici, aceste lucruri au fost invocate de fugari nu o dată. Anul acesta, în 2023, sunt planificate 1.275 de noi locuri de cazare. Sunt două penitenciare noi pe care vreau să le menționez: Unguriu, la Buzău, 900 de locuri noi, costă aproximativ 66 de milioane de euro, și Berceni, în Prahova, 1.000 de noi locuri, 170 de milioane de euro. Suntem în etapa de evaluare a proiectelor, până la finalul anului sperăm să avem selecția finalizată pentru contractul de executare a lucrărilor.

Printre fugarii celebri care au invocat condițiile precare de detenție din România pentru a găsi indulgență în instanțele din străinătate s-au numărat fostul primar general Sorin Oprescu, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, sau fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite