EDIŢIE SPECIALĂ

Sorin Grindeanu, vizită la Bruxelles. Declaraţii după întâlnirile cu Donald Tusk, Jean-Claude Juncker şi Jyrki Katainen

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit  în a doua zi a vizitei oficiale la  Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu vicepreşdintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, după ce joi a avut o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

17 Februarie 2017, 08:54 (actualizat 17 Februarie 2017, 17:30) |
Premierul Sorin Grindeanu, declarații după întrevederi la Bruxelles cu oficialii europeni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Premierul Sorin Grindeanu a avut discuţii importante la Bruxelles, cu liderii europeni. Şeful executivului a prezentat concluziile acestor întâlniri, într-o conferinţă de presă.

ORA 16.45 Declaraţii Sorin Grindeanu, după întâlnirea cu Donald Tusk, Jean-Claude Juncker şi Jyrki Katainen

 • Am avut întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,  cu vicepreşdintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen şi cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene.
 • Cu cei doi preşedinţi am avut discuţii politice.
 • Pe partea cealaltă, cu dl Timmermams şi cu vicepreşedintele  Katainen s-au atins subiecte legate de justiţie.
 • Azi am avut cu vicepreşedintele Katainen o discuţie aplicată pe partea economică, pe atragerea de fonduri europene, pe tot ceea ce trebuie îmbunătăţit, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, atragerea de  5,2 miliarde de euro să putem să facem.
 • Aceste lucruri trebuie făcute, pe partea economică.
 • Avem de îmbunătăţit, de pus la punct, suntem rămaşi în urmă.
 • Dacă ţinta pe care ne-a propus-o este, aşa de  ambiţioasă, toate lucrurile care ţin de fonduri europene trebuie realizate rapid, să putem să atragem fondurile europene.
 • Au fost discuţii cât se poate de deschise, am prezentat la zi situaţia din ţară, faptul că în sfârşit avem buget promulgat, care înseamnă prin ceea ce ne-am porpus creştere economică de 5,2 la sută.
 • Deşi târziu, aproape de finalul lunii februarie, e un lucru bun că intrăm în normalitate.
 • Am explicat pe fiecare domeniu ce ne dorim să facem.
 • Am dorit să reafirm ataşamentul României şi al guvernului României în jurul proiectului comun european, realizat în jurul valorilor europene.

VIDEO
Trimisul special al TVR la Bruxelles, Ionuț Gheorghe. Telejurnal ora 14:00
ORA 14:00 Aproape 30 de persoane s-au strâns în faţa Comisiei Europene şi au protestat. Celebrul #rezist a ajuns şi aici. Aceştia au vrut să îi transmită premierului că sunt prezenţi şi că îi sprijină pe cei care, în continuare, ies în stradă în ţară. Spuneau că nu au absolut nimic cu guvernarea PSD, însă vor un guvern care să facă lucrurile transparent, a transmis Ionuţ Gheorghe, de la Bruxelles, pentru Telejurnalul de la ora 14:00.

La această oră, premierul Sorin Grindeanu se află într-o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen. La ora 15:00, ora României, este programată întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

VIDEO
Trimisul special al TVR la Bruxelles, Ionuţ Gheorghe. Telejurnal ora 13:00
ORA 13:00 S-a terminat întâlnirea cu Donald Tusk. Mesajul pe care Sorin Grindeanu l-a transmis liderilor europeni cu care s-a văzut până în acest moment este foarte clar: ţara noastră va continua lupta anticorupţie, aşa cum ne-am angajat de atâta timp şi vom face tot ce putem astfel încât următorul raport MCV să fie unul foarte bun pentru ţara noastră, iar această monitorizare pe justiţie să fie ridicată, poate, de anul viitor, potrivit trimisului special al TVR la Bruxelles, Ionuţ Gheorghe.

În scurt timp va începe o nouă întâlnire la Comisia Europeană: premierul se va întâlni cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen. La ora 14:00, ora locală (15:00, ora României) este programată întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

VIDEO
Trimisul special al TVR la Bruxelles, Ionuț Gheorghe. Ediție Specială ora 10:00
ORA 10:00 Premierul va avea, vineri, trei întâlniri: prima va fi cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Mai târziu va fi o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică şi investiţiile, iar după-amiază cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Pe ordinea de zi a acestor întâlniri sunt priorităţile Guvernului - premierul le va prezenta priorităţile Executivului, vor discuta despre Brexit, despre migraţie, dar şi despre MCV.

În jurul orei 15:30 ar trebui să avem şi declaraţii la sediul reprezentanţei permanente de la Comisia Europeană. Rămâne de văzut ce va discuta premierul şi dacă vor fi şi declaraţii comune cu ceilalţi lideri europeni. Vom încerca şi astăzi să-l întrebăm pe Sorin Grindeanu, la Bruxelles, ce se va întâmpla şi dacă are şi un nume pentru portofoliul de la Justiţie, a transmis trimisul special al TVR la Bruxelles, Ionuţ Gheorghe, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

Vizită la Bruxelles. Grindeanu,întâlnire cu Timmermans

VIDEO
Sorin Grindeanu, la Bruxelles
Este prima vizită externă a premierului Grindeanu. El a mers la Bruxelles pentru a-i asigura pe liderii europeni că Executivul va continua lupta anticorupţie.

După discuţia de joi cu prim vice-presedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şeful Guvernului a anunţat că va propune un ministru apolitic la Justiţie săptămâna viitoare.

"Sorin Grindeanu: La Ministerul Justiţiei iau în serios să propun o persoană neimplicată politic. Ar putea fi una care nu e din coaliţie"

"Mă bucur pentru abrogarea Ordonanţei 13. Este un pas foarte bun. Sfatul pe care îl dăm Guvernului român este ca atunci când armonizează legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale şi când transpun directivele europene să o facă cu transparenţă maximă", a spus Frans Timmermans.

Cei doi au mai vorbit despre lupta împotriva corupţiei şi despre supraaglomerarea din penitenciare. Oficialul european a spus că România ar putea fi ajutată să ridice noi închisori şi să le renoveze pe cele existente.

În privinţa recomandărilor din raportul MCV, Sorin Grindeanu spune că Executivul de la Bucureşti aşteaptă lămuriri pentru a şti exact ce are de făcut.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI