Sorin Grindeanu: Nu sunt dezincriminate conflictul de interese şi abuzul în serviciu în actele normative elaborate de Ministerul Justiţiei

18 ianuarie 2017, 12:26

Întrebat dacă a existat intenţia de a pune de ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale, premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în ședința de Guvern s-au discutat „lucrurile comunicate din timp”, precizând că, potrivit Constituției, avea voie să dea grațiere și amnistie, deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii”.

Sorin Grindeanu, declaraţii după şedinţa de Guvern:

• am avut şi o premieră, conform prevederilor Constituţionale preşedintele tării are dreptul de prezida şedinţele de Guvern, asta s-a întâmplat astăzi.

• noi am adoptat acte normative extrem de importante pentru programul de guvernare pe care îl punem în practică, azi am continuat. Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanţă de urgenţă care reglementează un punct la care ne-am angajat: prima chirie. Săptămâna trecuta am avut in primă lectură acesta ordonanţă. Tot pe ordinea de zi, acte normative care reglementează limitele în care se va încadra fiecare minister pentru a păstra şi pentru a adopta legea Bugetului.

• am avut discuţii cu fiecare minister în parte astfel încât să terminăm legea bugetului până săptămâna viitoare, în 25 ianuarie să putem să le trimitem către Parlament.

• am aprobat limitele pe fiecare minister în parte păstrând deficitul sub 3% şi 2 % pentru Apărare.

• (Proiectele ordonanţei graţierii şi modificarea Codurilor penale) Pe ordinea de zi nu au existat şi nu se discutau, cu prezenţa sau neprezenţa domnului Iohannis. Nu erau trecute pe ordinea de zi, ceea ce am văzut ca a creat foarte multe discuţii în ultima vreme.  Dar pot să vă mai spun ceva, ca să fim clari: conform Constituţiei avem voie să dăm graţiere şi amnistie? Scrie în Constituţie? O să vă răspund:  Da! Deci nu sunt împotriva legii.

• Având în vedere că inclusiv ieri am avut discuţii cu ministrul justiţiei, dânsul începând de la audieri, şi poate o să vă detalieze aceste lucruri, a spus ceea ce îşi doreşte în mandatul de ministru al justiţiei şi care este politica pe care o vom avea pe acest domeniu, eu cred că tot aşa de constituţional cum a venit domnul preşedinte Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de guvern, tot aşa de constituţional, respectând legea, să dăm ordonanţe de urgenţă în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi, comunicată din timp către dvs., cu prezenţa sau fără prezenţa…

• nefiind pe ordinea de zi, pe care am avut-o de ieri în  mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare, cu prezenţa sau fără prezenţa preşedintelui.

• Conflictul de interese şi abuzul în serviciu nu se dezincriminează, nici măcar în propunerile, şi o să vedeţi în propunerile domnului ministru, cum au fost trimise către mine, au fost trimise către CSM şi către celelalte instituţii, aceste propuneri (…) Dar se clarifica în concordanţă cu deciziile CCR.  Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu o avem. Acesta modificare pe care ministerul o face, şi o transmite spre public este viziunea Ministerului Justiţiei- nu se dezincriminează

•Nu a existat niciun fel de intenţie de a fi pe ordinea de zi aceste proiecte, cu sau fără prezenţa preşedintelui.

• Proiectele vor fi publicate în cursul zilei de astăzi pe site-ul ministerului.

•  Să ştiţi că n-a inventat guvernul Grindeanu ordonanţele de urgenţă legate de Codul Penal. Eu cred că inclusiv guvernul tehnocrat a dat ordonanţe de urgenţă pentru modificare Codului Penal în ultimul an, da? Deci, haideţi să lămurim lucrurile. Doi, există aceste două posibilităţi date de lege. Ministrul justiţiei de la început şi-a spus viziunea în ceea ce însemnă justiţia. E un prim pas, e o propunere. În acest moment, mergem spre ceea ce am discutat până acum, spre consultarea celorlalte instituţii, şi nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce decizie luăm.

• Vă rog frumos să mă înţelegeţi, că sunt contratimp. Asta nu mă face să pun girofaruri şi coloane oficiale, n-am făcut-o niciodată până acum şi n-o să o fac nici de acum încolo, şi tocmai de aceea nu vreau să pierd avionul. Eu v-am spus un articol din Constituţie, conform căruia preşedintele României, şi art.87 din Constituţie, are dreptul să prezideze şedinţele de guvern.

Declaraţiile complete aici

Klaus Iohannis: Domnul prim-ministru s-a angajat ca legea amnistiei şi graţierii să nu fie băgată peste noapte în nicio sedinţa de guvern

Iordache: MJ a finalizat două acte normative care vizează graţierea şi punerea în acord a deciziilor CCR cu legislaţia

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite