Soprana Mariana Nicolesco a fost înmormântată cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea

Soprana Mariana Nicolesco
Soprana Mariana Nicolesco
19 octombrie 2022, 07:54

Sicriul cu trupul neînsufleţit al celebrei soprane Mariana Nicolesco a fost depus, miercuri, între orele 9,00 – 14,00, la Ateneul Român, iar înmormântarea a avut loc la Cimitirul Ghencea.

„Prietenii şi admiratorii îi pot aduce omagiu miercuri, 19 octombrie 2022, la Ateneul Român, între orele 9,00 şi 14,00. După ceremonia solemnă, Mariana Nicolesco – distinsă cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce – va fi întâmpinată cu onorurile cuvenite la Cimitirul Militar Ghencea, unde va avea loc slujba religioasă şi depunerea la locul de veci”, a transmis Academia Română.

Sute de oameni au venit să o conducă pe ultimul drum pe marea artistă.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a ajuns la Ateneu pentru a-și lua rămas bun de la celebra soprană și pentru a aduce o coroană cu flori.

Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii: A fost un om extrem de generos, care a înţeles să îşi valorifice înzestrarea şi în beneficiul tinerilor, în beneficiul ţării din care venea şi care a făcut pentru cei din jurul ei lucruri miraculoase.

Emil Constantinescu, fost Preşedinte al României: A fost mai mult decât o mare soprană a lumii. A fost o conştiinţă şi a fost un simbol. Niciodată nu s-a reprezentat pe sine şi în toată viaţa ei artistică a reprezentat România.

Membru de onoare al Academiei Române – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.

Mariana Nicolesco a apărut în 1991 pentru prima dată în fața publicului român, la Ateneul Romândin București, și a oferit ulterior concerte cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu.

A știut să respecte valorile trecutului, dar și să formeze tineri pentru viitor.

Soprana, supranumită ”regina scenelor” în toată lumea, a creat la Brăila în 1995 Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée.

În anii dintre o ediție și alta a competiției, Mariana Nicolesco a oferit laureaților acesteia Cursuri de Măiestrie Artistică. Ea a obținut pentru evenimentele Darclée Înaltul Patronaj UNESCO.

A fost președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3000 de tineri artiști din România și din alte 50 de țări din 5 continente.

Sopranei Mariana Nicolesco i-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce. A fost laureată a Medaliei UNESCO și numită Artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite