Sonia, o fetiță de 10 ani, vrea să reabiliteze secția de spital în care a fost internată când era mică

23 noiembrie 2017, 21:16

Ea e Sonia. S-a născut cu inima pe partea dreaptă şi cu o gravă malformaţie. Şi de parcă soarta n-ar fi fost deja nedreaptă, în primele zile de viaţă, a fost infectată cu germeni multirezistenţi.

Medicii de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului le-au spus părinţilor ei că doar o minune o poate salva. La o lună şi jumătate, Sonia a făcut stop cardiac.

Când i s-a oprit inima Soniei, în 2007, în secţie existau două ventilatoare. Îmi amintesc şi acum. Era un copil în boxa şase care a murit înainte ca Sonia să facă stop cardiac. Dacă acel copil nu murea atunci, Sonia nu putea primi ventilatorul” – Oana Geambașu, mama Soniei.

Sonia a fost operată de trei ori pe inimă în spitale din Germania şi din Statele Unite. Acolo a văzut mama ei ce înseamnă un sistem sanitar performant în care se face totul pentru pacienţi.

În momentul în care Sonia a rămas fără vene aici, în România, a trebuit să vină un chirurg care i-a tăiat pielea şi i-a căutat vena ca să-i pună tratamentul. În State i-a scanat vena, i-a băgat tratamentul” – Oana Geambașu.

Pe unii oameni, astfel de experienţe îi îngenunchează.

Sonia şi mama ei vor să lupte pentru ca niciun alt copil să nu mai treacă prin chinul lor. De curând, s-au dus în secţia în care micuța a fost internată în primele săptămâni de viaţă. Au avut un şoc.

La zece ani de când inima Soniei s-a oprit pentru câteva secunde, în secţia de Terapie Intensivă de la Institutul Mamei şi Copilului sunt tot doar două ventilatoare. Astfel că atunci când trei, patru sau chiar mai mulţi bebeluşi au nevoie de un astfel de aparat, medicii sunt nevoiţi să îi ventileze manual până găsesc un spital dotat cu aparatură care să îi salveze.

Sonia vrea să strângă fonduri pentru reabilitarea secţiei de Terapie Intensivă a Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Pentru început s-au ridicat la cer o mie de baloane în formă de inimă. E nevoie de 75.000 de inimi pentru prima fază a proiectului. O inimă înseamnă doi euro. Îi puteţi dona prin SMS la 8844 cu textul INIMA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite