SONDAJ. Un sfert dintre americani ezită cu privire la un vaccin împotriva COVID-19

Un sfert dintre americani s-au arătat puţin sau deloc interesaţi să li se administreze un vaccin împotriva noului coronavirus, se arată într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat joi.

21 Mai 2020, 15:31 (actualizat 21 Mai 2020, 15:41) Știrile TVR |
Americanii, puţin sau deloc interesaţi să li se administreze un vaccin împotriva noului coronavirus

În timp ce specialiştii în sănătate spun că un vaccin pentru a preveni infecţia este necesar pentru ca viaţa să revină la normal, sondajul indică o potenţială problemă de încredere a populaţiei faţă de administraţia Donald Trump, deja ţinta criticilor pentru îndrumările sale de siguranţă adesea contradictorii pe perioada pandemiei de COVID-19.

Circa 36% dintre respondenţi au declarat că ar fi mai puţin dispuşi să primească un vaccin anti-COVID-19 dacă preşedintele american Donald Trump ar spune că este sigur, comparativ cu doar 14% care ar fi mai interesaţi.

Majoritatea respondenţilor la sondaj - efectuat în rândul a 4.428 de adulţi americani, în perioada 13-19 mai - au spus că ar fi puternic influenţaţi de recomandările Administraţiei Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA sau de rezultatele unor studii la scară largă care să arate că vaccinul este sigur.

Mai puţin de două treimi dintre respondenţi au declarat că sunt "foarte" sau "oarecum" interesaţi de un vaccin, un procent despre care experţii în sănătate s-au aşteptat să fie mai mare, având în vedere conştientizarea crescută privind COVID-19 şi cele peste 92.000 de decese legate de coronavirus în Statele Unite.

"Este un procent puţin mai mic decât credeam având în vedere toată atenţia asupra COVID-19", a declarat dr. William Schaffner, expert în boli infecţioase şi vaccinuri de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville. "M-aş fi aşteptat la ceva în jur de 75%", a mai spus el.

40% dintre respondenţi au declarat că nu sunt deloc interesaţi să li se administreze un vaccin, iar 10% au spus că nu sunt foarte interesaţi. Alţi 11% au afirmat că nu sunt siguri.

Studii sunt în curs de desfăşurare, însă experţii estimează că cel puţin 70% dintre americani ar trebui să se imunizeze printr-un vaccin sau prin infectare pentru a obţine aşa-numita "imunizare în masă", atunci când suficienţi oameni sunt rezistenţi la o boală infecţioasă pentru a preveni răspândirea ei.

Donald Trump a promis că un vaccin va fi gata până la sfârşitul anului, deşi în mod normal este nevoie de 10 ani sau mai mult pentru a se dezvolta şi testa un vaccin pentru a fi sigur şi eficient. Mulţi experţi cred că un vaccin pe deplin testat şi aprobat de guvern nu va fi disponibil la scară largă mai devreme de mijlocul anului 2021.

Sondajul de opinie Reuters/Ipsos a fost realizat online, pe întregul teritoriu al SUA, şi are o marjă de eroare de +/- 2 puncte procentuale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI