SONDAJ | Noul portofel european de identitate digitală, aşteptat cu interes

Doi din trei cetăţeni europeni aşteaptă cu interes noul portofel european de identitate digitală, unde îşi pot salva pe smartphone cartea de identitate, permisul de conducere şi alte documente oficiale, relevă datele unui sondaj realizat de Thales, date joi publicităţii.

09 Iunie 2022, 12:16 (actualizat 09 Iunie 2022, 12:26) Știrile TVR |
Portofel european de identitate

Rezultatele sondajului arată că 27% dintre respondenţi utilizează deja o aplicaţie de identitate digitală, în timp ce 45% dintre aceştia se bazează pe metode nesecurizate şi neoficiale, precum scanarea sau fotografierea documentelor şi a cardurilor pentru a-şi dovedi identitatea.

Într-o primă etapă pilot ce va fi implementată anul viitor, fiecare stat membru trebuie ca până în 2024 să ofere cetăţenilor un portofel de identitate digitală valabil în spaţiul Uniunii Europene. Rezultatele sondajului subliniază necesitatea acestei iniţiative europene de pionierat, care are ca scop să ofere o experienţă de utilizare facilă la cel mai înalt nivel de securitate.

În ceea ce priveşte experienţa utilizatorului, 34% dintre participanţii la sondaj au declarat că întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să-şi dovedească identitatea pentru a-şi reînnoi un document, 30% spun că au probleme atunci când fac o achiziţie de mare valoare, iar 29% întâmpină probleme atunci când solicită servicii financiare. Totuşi, dintre cei 40% care se confruntă cu astfel de probleme, procentul scade la doar 5% sau chiar mai puţin atunci când este folosit un format digital.

În toate ţările analizate, cu excepţia uneia, Guvernul apare ca fiind furnizorul preferat al portofelului de identitate digitală. Cu toate acestea, în pofida sprijinului public pentru această iniţiativă, sondajul a arătat că furnizorii unor astfel de soluţii trebuie să aibă în vedere preocupările pe care utilizatorii le au în legătură cu securitatea şi confidenţialitatea datelor personale. Astfel, potrivit sondajului realizat de Thales, 65% dintre europeni consideră că securitatea este cel mai important aspect al oricărui portofel de identitate digitală, urmată de uşurinţa utilizării şi de confidenţialitate.

De asemenea, sondajul indică diferenţe în atitudinea cetăţenilor statelor europene. Francezii şi italienii sunt cei mai optimişti în ceea ce priveşte noul portofel de identitate digitală - 85%, respectiv 75%, au declarat că îl vor utiliza. Entuziasmul pentru această soluţie este influenţat, de asemenea, de vârstă şi de experienţa cetăţenilor în materie de produse digitale.

"Noul portofel digital va facilita interacţiuni sigure între cetăţeni, guverne şi companii private, oferind cetăţenilor o soluţie sigură şi uşor de folosit pentru a-şi dovedi identitatea şi drepturile cu ajutorul telefonului mobil. Rezultatele sondajului îi ajută pe furnizori să înţeleagă mai bine nevoile cetăţenilor, ajutându-i în demersul de implementare a noilor portofele de identitate digitală care vor fi introduse în Uniunea Europeană în următoarele 18 luni. Lider global şi furnizor de încredere în domeniul securităţii digitale, Grupul Thales rămâne pe deplin angajat să răspundă acestor nevoi, graţie soluţiilor pentru portofele digitale ale companiei, deja testate pe piaţă", a declarat Youzec Kurp, VP Identity and Biometric Solutions în cadrul Thales.

Sondajul a fost realizat de Thales şi s-a desfăşurat în decembrie 2021, iar 1.835 de persoane din şapte state membre ale Uniunii Europene au oferit răspunsuri detaliate la un chestionar online.

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI