Sondaj: Mulți europeni susțin măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice, dar numai dacă acestea nu le schimbă stilul de viață

Schimbări climatice
Schimbări climatice
2 mai 2023, 14:30

Sondajul YouGov, realizat în șapte țări, a testat sprijinul pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice la nivel de stat, cum ar fi interzicerea materialelor plastice de unică folosință și renunțarea la mașinile care utilizează combustibili fosili, precum și pentru inițiative individuale, cum ar fi cumpărarea de haine la mâna a doua și renunțarea la carne și produse lactate.

Răspunsurile, din Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca, Suedia, Spania și Italia, au sugerat că mulți oameni sunt mulțumiți de măsurile care nu le-ar afecta în mod semnificativ modul în care își desfășoară viața, însă măsurile mai importante care ar putea fi necesare au fost mai puțin agreate.

O mare majoritate în toate țările intervievate – de la 60% în Suedia, 63% în Germania și 65% în Regatul Unit la 77% în Spania, 79% în Franța și 81% în Italia – au declarat că sunt foarte sau destul de îngrijorați de schimbările climatice și de efectele acestora.

Procente în mare parte similare au indicat că modificările climatice se datorează activității umane, mai puțin de 20% dintre respondenții din majoritatea țărilor au afirmat că schimbările climatice nu se datorează activității umane, iar maximum 5% au negat că acestea ar avea loc.

De asemenea, a existat un sprijin puternic, între 76% și 85%, pentru opinia conform căreia toate țările ar fi mai eficiente în combaterea schimbărilor climatice dacă ar colabora cu altele, dar a existat mai puțin consens în ceea ce privește ce anume ar fi dispusă să facă fiecare persoană în acest sens.

Măsurile care nu presupun sacrificii majore în ceea ce privește stilul de viață au fost populare, cu 45% (Germania) și 72% (Spania) susținând programele guvernamentale de plantare de copaci, iar 60% (Spania) și 77% (Regatul Unit) declarând că vor cultiva mai multe plante ei înșiși sau că fac deja acest lucru.

Între 40% (Danemarca) și 56% (Regatul Unit, Spania și Italia) dintre respondenți ar fi încântați să nu mai cumpere niciodată produse din plastic de unică folosință, în timp ce între 63% (Suedia) și 75% (Spania) ar susține o interzicere guvernamentală a acestora.

În mod similar, a existat un suport destul de solid – de la 28% în Germania la 43% în Italia – pentru ideea de a limita consumul de carne și produse lactate la două sau trei mese pe săptămână; între 24% (în Regatul Unit) și 48% (în Italia) ar susține o legislație guvernamentală în acest sens.

Nu este surprinzător faptul că subvențiile guvernamentale pentru a face locuințele mai eficiente din punct de vedere energetic au fost extrem de populare, cu un sprijin variind între 86% în Spania și 67% în Germania, în timp ce acoperirea personală a costurilor a fost mai puțin populară (19% în Germania și 40% în Spania)

A existat, de asemenea, un sprijin amplu pentru taxele pentru călătorii frecvente (de la 39% în Italia la 59% în Germania, cu o majoritate în favoarea acestora în cinci din cele șapte țări), dar mult mai puțin pentru cumpărarea de haine la mâna a doua (de la 17% în Germania la 27% în Regatul Unit).

Chiar și propunerile mai radicale, cum ar fi renunțarea voluntară la consumul de carne și produse lactate și conceperea unui număr de copii mai mic decât cel dorit, au fost susținute de abia între abia 10% (Germania) și 19% (Italia), respectiv 9% (Germania) și 17% (Italia).

Schimbările privind utilizarea mașinilor, un factor important în ceea ce privește emisiile de carbon și un domeniu în care multe guverne europene au adoptat deja legi, au atras, de asemenea, răspunsuri care au arătat o strânsă corelație cu impactul pe care l-ar putea avea asupra vieții oamenilor.

Întrebați dacă ar fi dispuși să treacă la o mașină electrică, o medie de puțin sub o treime dintre respondenții din cele șapte țări intervievate – de la 19% în Germania la 32% în Danemarca și 40% în Italia – au răspuns afirmativ.

Răspunsurile au fost mai variate atunci când a fost vorba de renunțarea totală la condusul auto în favoarea utilizării transportului public, a mersului pe jos sau cu bicicleta. În Franța, Spania și Italia, 35%, 44% și, respectiv, 40% au declarat că ar fi dispuși să facă acest lucru.

Sprijinul a fost mai scăzut în Marea Britanie (22%), Germania (24%), Danemarca (20%) și Suedia (21%) – deși 25% dintre francezi și 28% dintre germani au declarat că deja merg pe jos, merg cu bicicleta sau folosesc transportul public în loc să conducă, față de 11% și 16% în alte țări.

Cu toate acestea, o creștere obligatorie a accizei la combustibil și o legislație guvernamentală care să interzică complet producția și vânzarea de mașini pe benzină și diesel nu au fost apreciate. În toate țările, cei care se opun plății unei taxe mai mari pe combustibil au fost mai mulți decât cei care sunt în favoarea acestei măsuri.

La întrebarea cu privire la interzicerea mașinilor care utilizează combustibili fosili, doar în Spania și Italia au fost mai mulți cei care au fost mulțumiți de această idee decât cei care s-au opus, în timp ce în țări precum Franța și Germania nivelul de opoziție, de peste 60%, a fost aproape dublu față de cel de susținere.

YouGov a intervievat eșantioane reprezentative de peste 1.000 de respondenți din fiecare țară, în perioada 5-24 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite