Sondaj: 44,5% dintre angajaţi îşi suplimentează veniturile lunare printr-un al doilea job

Birouri
Birouri
17 mai 2023, 11:42

Aproximativ 29,5% dintre cei care spun ca au un al doilea job lucrează, concomitent, în două părţi, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri şi unul part time în weekend, 11,6% adaugă, ocazional, proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri, potrivit sondajului eJobs România.

„Nu este o surpriză faptul că banii reprezintă principalul motiv pentru care românii îşi iau un al doilea job. Astfel, rezultatele sondajului arată că aproape 6 din 10 respondenţi nu câştigă, de la jobul principal, suficient încât să-şi acopere cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul că au nevoie să strângă bani pentru o achiziţie importantă în perioada următoare, fie că ar vrea să schimbe domeniul şi încearcă să lucreze în altă industrie pentru a vedea ce li se potriveşte mai bine ori că sunt la început de carieră, au mult timp liber şi vor să-l folosească pentru a câştiga mai mult. Cumva, dacă ar fi să le includem într-o umbrelă mai mare, aproape toate răspunsurile indică aceeaşi direcţie – câştiguri financiare mai mari”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Întrebaţi cât de mult câştigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea job, 38,7% au menţionat un interval cuprins între 20% şi 30% faţă de salariul de la locul de muncă principal, 18,8% îşi suplimentează veniturile cu 30% – 40%, 14,9% cu 40% – 50%, iar 9,9% cu peste 50%. Pentru 13,4%, al doilea job aduce o dublare a salariului, în timp ce 4,3% spun chiar că jobul part time sau de weekend este mai bine plătit decât cel principal.

Potrivit sondajului, 46,8% dintre cei care au două joburi ar renunţa la unul dintre ele dacă ar ajunge, într-una din părţi, la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au. 12,1% ar face acest lucru dacă nu ar reuşi să mai menţină un echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi tot atâţi ar rămâne cu un singur job dacă s-ar simţi epuizaţi din punct de vedere fizic şi emoţional. 7,4% au deja planul făcut şi vor renunţa imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziţie importantă pe care o au programată. La fel de mulţi sunt conştienţi că, dacă nu ar putea lucra de acasă, le-ar fi imposibil să aibă două joburi, în timp ce 21,1% spun că nu există niciun motiv care i-ar putea face să rămână doar cu un singur job.

„Pe lângă cei care deja au două sau mai multe joburi, la sondaj au participat şi angajaţi cu un loc de muncă, dar care recunosc că se gândesc să îl ia şi pe al doilea. 40,8% spun că vor aplica, în perioada următoare, şi pentru al doilea job, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, însă nu ştiu dacă ar putea face volumului crescut de muncă. 25,2% au răspuns că nu intenţionează să facă vreo schimbare din acest punct de vedere”, a mai precizat Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2023, pe un eşantion de 1.350 de respondenţi. 66,6% dintre aceştia ocupă, în prezent, poziţia de salariat fără funcţie de conducere. 31,6% au între 36 şi 45 de ani, 32,8% între 26 şi 35 de ani, 23,6% între 46 şi 55 de ani, 6,1% între 19 şi 25 de ani, 5,7% peste 56 de ani şi 0,2% mai puţin de 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite