Sondaj: Patronii de întreprinderi mici și mijlocii vor să treacă la concedieri

21 ianuarie 2019, 20:36

Creșterea salariului minim de la începutul anului de la 1.900 la 2.080 de lei îi pune în dificultate mai ales pe patronii de firme mici, de la sate.

Romulus Dinu are un magazin universal cu un angajat, în comuna brașoveană Hălchiu. Cheltuielile mai mari cu forța de muncă îi dau și lui peste cap socotelile.

Romulus Dinu: „După ce platim salarii, impozite, curentul care s-a mărit, gazul care s-a mărit, rămânem cu un profit foarte mic. (…) Câteodată nici nu ne scoatem salariul pe o lună”.

Aproape jumătate dintre managerii firmelor mici spun că vor să facă disponibilizari. Cei mai mulți au de gând să concedieze între una și 5 persoane, potrivit unui sondaj al Consiliului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: „Ăștia mici mai departe nu mai au unde să transfere costurile, pentru că în momentul în care tu ai mărit prețul unui produs sau serviciu cu 5%, s-ar putea să ieși de pe piață și să închizi cu totul”.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Cu siguranţă, efectul întodeauna este şi munca la negru. Foarte multe din aceste companii sunt companii de familie, unde lucrează soţul şi soţia, sau unde lucrează o persoană şi câteva rude şi, la un moment dat, o să se ia decizia renunţării la acele contracte de muncă”.

Managerii din hoteluri si restaurante spun că nu vor face concedieri. Industria din domeniu duce lipsă de 50.000 de lucrători. În schimb, creșterea salariului minim va fi decontată de clienți prin tarife mai mari.

6 din 10 patroni chestionați în sondajul de opinie au precizat că vor crește prețurile produselor și serviciilor din cauza costurilor mai mari cu forța de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite