Sondaj: Cei mai mulți români preferă săptămâna de lucru de patru zile. Măsura ar putea fi aplicată abia peste cinci ani, estimează angajatorii

6 martie 2023, 18:25

80% dintre angajații români și-ar dori să lucreze 4 zile pe săptămână, arată datele unui sondaj realizat de o platformă online de recrutare.

Ana Călugăru, reprezentantul unei companii de recrutare: Angajatul muncește la fel de mult în 4 zile cum muncea și în 4 zile din cele 5, dispar 8 ore din timpul alocat muncii în fiecare săptămână de către un angajat. Angajatorii sunt încă sceptici la săptămâna de lucru de 4 zile, au fost cazuri izolate înainte de pandemie care au încercat acest lucru.

Săptămâna de lucru de 4 zile se aplică deja în Belgia. Iar în Marea Britanie, unde firmele au luat parte la cel mai mare test din lume, săptămâna de lucru de 4 zile a fost adoptată de multe firme.

Teste similiare s-au făcut și în Spania și Germania, iar unele firme o folosesc, experimental.

În România, sub 40 la sută dintre recrutori consideră că un program de lucru de 4 zile pe săptămână ar funcționa.

Ștefan Dumitru, reprezentantul unui fond de investiţii: Săptămâna de lucru de 4 zile se poate aplica în România în momentul în care vom avea o creștere a productivității, pentru că, în acest moment, nu s-a dovedit în linie cu cea europeană. Doar dacă avem o creștere a productivității susținută pe 1-5 ani putem discuta de o săptămână redusă de lucru.

Vlad Ungar, jurnalist TVR: Principalul motiv pentru care atât de mulți angajați ar dori să lucreze doar 4 zile pe săptămână este îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, 75%. Urmat foarte aproape de mai mult timp liber pentru a face lucruri pentru sănătatea lor psihică și fizică 74%.

Anul trecut, 55% dintre angajații români se temeau să lucreze 10 ore, pe zi, în loc de 8, arată același sondaj. Acum, nevoia de odihnă i-a făcut pe mulți să își dorească scurtarea săptămânii de lucru.

40% dintre angajați ar accepta un program de 10 ore zilnic, timp de 4 zile, în timp ce 20% ar alege să muncească 9 ore pe zi, timp de 4 zile, potrivit companiei de recrutare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite