Sonda spaţială Juice, lansată spre Jupiter. Unele componente au fost făcute în România

Misiunea spațială către planeta Jupiter a fost lansată cu succes de Agenția Spațială Europeană. Sonda spațială JUICE va călători timp de 8 ani până la Jupiter și va caută forme de viață pe cei trei sateliți de gheață ai planetei. România este implicată și ea în acest proiect. Unele componente mecanice ale sondei care zboară în acest moment au fost făcute în țară noastră.

14 Aprilie 2023, 14:40 (actualizat 14 Aprilie 2023, 19:33) Știrile TVR |
Satelit lansat de Agentia Spatială Europeana
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Satelitul de explorare JUICE a fost lansat la bordul rachetei Arianne 5, din Guyana franceză, departament peste mări al Franței. La 30 de minute de la decolare, satelitul s-a desprins complet de rachetă și și-a început călătoria de 8 ani către Jupiter.

Sonda spațială se va folosi de forța gravitațională a Pământului și a planetei Venus ca să ajungă la destinație. Juice va explora planetă gazoasă Jupiter și sateliții ei de gheață în căutarea unor forme de viață extraterestră. Cele 3 luni ale lui Jupiter, dintre care una se numește Europa, sunt acoperite de oceane înghețate. Oamenii de știință cred însă că sub învelișul de gheață este apă lichidă.

România este implicată în acest proiect spațial. Unele componente mecanice ale sondei spațiale, precum o grindă metalică dintre pilele solare, au fost făcute în țară noastră. La noi s-au făcut și teste ale unor sisteme de control și comunicații ale sondei. Iar o româncă angajată a agenției spațiale europene face parte din echipa care a lansat misiunea spațială.

Mihaela Barbu, Senior Schedule Controller ESA, a fost întrebată dacă funcția ei înseamnă că este responsabilă ca totul să meargă conform planului: Este parte din responsabiltatea mea, dar nu e treaba unei singure persoane, ci a unei echipe.

Misiunea spațială Juice transportă cea mai mare sarcină utilă științifică, adică cele mai multe instrumente de detecție trimise în spațiu. Misiunea a costat peste 1,6 miliarde de euro.

Lansare Juice

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI