Sonda spaţială chineză Chang'e 5 a încheiat înainte de termen colectarea de roci de pe Lună

Sonda spaţială Chang'e 5, trimisă într-o zonă neexplorată de pe Lună, a finalizat cu o zi mai devreme operaţiunea de colectare de roci selenare, pe care urmează să le aducă pe Terra, a anunţat joi agenţia spaţială chineză.

03 Decembrie 2020, 12:09 (actualizat 03 Decembrie 2020, 12:54) |
Sonda spațiala pe Luna

Sonda Chang'e 5, care a aselenizat marţi, a depozitat, conform planurilor, eşantioanele recoltate într-un container special. "Operaţiunea de prospectare ştiinţifică s-a derulat aşa cum era prevăzut", a anunţat agenţia spaţială chineză, potrivit AFP și Reuters, informează Agerpres.

Obiectivul sondei chineze constă în aducerea pe Terra a unei cantităţi de aproximativ două kilograme de roci lunare, ce vor fi captate în special prin foraje realizate la nivel scoarţei selenare până la adâncimi de doi metri. După analizarea lor de către oamenii de ştiinţă, aceste roci vor oferi cel mai probabil noi informaţii despre istoria Lunii.

Potrivit Reuters, operaţiunea de colectare a rocilor lunare a fost finalizată în 19 ore, a precizat agenţia spaţială chineză, care nu a precizat însă cantitatea totală de eşantioane colectate.

Specialiştii chinezi doreau iniţial să colecteze roci lunare pe parcursul unui interval de două zile, iar întreaga misiune ar trebui să aibă o durată de aproximativ 23 de zile.

Modulul de ascensiune urmează să decoleze de pe scoarţa selenară având la bordul său eşantioanele prelevate şi să se conecteze cu un modul spaţial care se află în prezent pe orbita Lunii. Apoi, eşantioanele vor fi transferate într-o capsulă de revenire, care le va aduce pe Terra.

Aducerea rocilor selenare pe Terra ar trebui să aibă loc înainte de jumătatea lunii decembrie, cu o aterizare programată în Mongolia Interioară, o regiune autonomă din nordul Chinei.

Dacă revenirea pe Terra se va desfăşura fără probleme, China va deveni cea de-a treia ţară din lume care va reuşi să aducă astfel de eşantioane pe Pământ, după Statele Unite şi fosta U.R.S.S.

Precedenta misiune de acest tip a fost una sovietică, Luna 24, realizată cu succes în 1976.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI