Someșul, poluat cu deșeuri din rețeaua de canalizare

29 ianuarie 2021, 11:17

Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la publicația Foaia Transilvană, în luna decembrie, la solicitarea Companiei de Apă Someș, apele reziduale neepurate din canalizarea Clujului au fost deversate timp de o săptămână, 8 ore zilnic, direct în râu. Astfel, în albie au ajuns peste 320 de mii de tone de dejecții.

Totul a ieșit însă la iveală după o plângere penală formulată de o angajată a Administrației Bazinale Apele Române, împotriva directorului.

Locuitorii de pe malul Someșului spun că nu e prima oară când apele râului sunt poluate, dar nimeni nu ia nicio măsură.

Într-un comunicat trimis presei, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa precizează că „deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic”. De asemenea, mai spun cei de la Ape, această deversare a constituit „o situaţie excepţională”.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș recunosc că au solicitat chiar ei deversarea, însă, susțin că aceasta este o procedură legală de întreținere a canalizarii. Totuși pentru a a reduce impactul deversării deșeurilor, Compania de Apă a solicitat Hidroelectrica să crească debitul pe Someșul Mic.

Mai multe organizații ecologiste au cerut Gărzii de Mediu să verifice situația la fața locului.

O echipă de comisari de la Garda de Mediu Cluj a mers în control la stația de epurare. Iar mai multe organizații nonguvernamentale cer ministrului Mediului să trimită Corpul de Control la Administrația Bazinală Someș-Tisa. Jurnaliștii TVR au solicitat și opinia Consiliului Județean Cluj, în subordonarea căruia este Compania de Apă Someș. Până acum instituția nu a transmis niciun răspuns.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite