Soluţii pentru siguranţă. Discuţii pe legislaţia privind protecţia graniţelor Uniunii Europene

28 martie 2017, 10:15

Europa este supusă unui atac continuu, din interior. Protecţia frontierelor este o chestiune cu atât mai dificilă, cu cât propriile sisteme de protecţie europene nu sunt nici la această oră interconectate.

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: Sistemul EURODAC procesează amprente, dar nu şi nume. Sistemul de informaţii Schengen procesează nume, dar nu şi amprente. Şi după atacurile teroriste din Paris, am spus că aşa ceva nu este posibil, dar este o realitate faptul că serviciile de securitate nu au sistemele interconectate. Or, acestea trebuie să facă schimb de informaţii. De aici rezultă o problemă legală, dar şi o destul de complicată situaţie tehnică de natura informatică.

În aceste condiţii, interconectarea informatică devine o problemă de maximă securitate europeană, care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp posibil.

Matthias Fekl, ministrul francez de interne: Suntem încrezători că această interconectare ar putea funcţiona, însă credem că şi cetăţenii europeni ar trebui incluşi în aceste baze de date. Un număr mare de atentate a fost pus la cale de cetăţeni europeni, aşa că este absolut necesar să ştim cine trece graniţele Uniunii Europene.

Până la jumătatea acestui an este posibil ca legislaţia privind protecţia graniţelor UE să fie adoptată, astfel încât spaţiul Schengen de liberă circulaţie să fie menţinut printr-un foarte atent control la graniţele externe ale UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite