Soluții de economisire alese de români, de teama facturilor uriaşe la energie pe timpul iernii. Mașina de spălat rufe, unul dintre cei mai mari consumatori. Pe locul secund, frigiderul

13 octombrie 2022, 16:42

De teama facturilor uriaşe la energie, românii caută soluţii pentru a consuma cât mai puțin, mai ales că vine iarna, când toate facturile aduc costuri mai mari.

Până la finalul verii 2023, românii trebuie să se încadreze într-un consum lunar de 255 de kilowatt-oră, dacă nu vor să plătească facturi la energie care pot ajunge şi la câteva mii de lei pe lună.

Mașina de spălat rufe este considerată unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă. Într-o oră, consumă 0,65 kiloWatti. Asta înseamnă, la final de lună, 20% din consumul total de energie dintr-o casă. Frigiderul este al doilea mare consumator de energie electrică din casă. Este şi singurul aparat electrocasnic care nu poate fi scos din priză. Într-o lună acesta consumă 30 de kilowatti.

Consumul mediu lunar al unei locuinţe obişnuite poate ajunge la 283 de kilowatti. Mari consumatori de energie sunt şi fierul de călcat, cuptorul cu microunde sau televizorul.

Însă, consumul într-o locuință poate fi redus prin gesturi banale. Becurile cu led sau iluminatul pe senzori de mişcare poate scădea chiar şi cu 10% consumul lunar de electricitate. Dacă ai un PC cu unitate centrală, optează pentru un monitor cu LCD. Laptopul, în schimb, este o variantă mai economă. Consumă 0,08 kilowatti pe oră, în timp ce un PC cu unitate centrală ajunge la 0,11 kilowatti. Puteți reduce consumul lunar cu până la 10 la sută, dacă scoateți din priză încărcătoarele și electrocasnicele, atunci când nu le folosiți.

”Dacă aparatura este nouă, impactul nu mai este atât de mare dacă le scoatem din priză sau nu, pentru că stand-by-ul este mult îmbunătăţit pe echipamentele mai noi. Dar şi când scoatem totul din priză ar fi bine să avem grijă dacă echipamentele suportă această scoatere repetată din priză, pentru că televizoarele se pot strica la tensiuni foarte diferite repetate”, ne-a declarat Ioana Csatlos, general manager EfdeN.

Eficienţa energetică a unei case poate fi crescută şi prin izolarea ei. Dar costurile sunt ridicate. Ajung la 6.000 de euro, pentru o locuinţă cu 2 camere. Statul are un program de anvelopare și oferă sprijin, dar nu acoperă decât parte din costuri.

În cazul românilor care apelează la panouri fotovoltaice, factură la curent poate fi zero. Statul oferă aproximativ 5.000 de euro ajutor. Dar cei care apelează la această variantă trebuie să se înarmeze cu răbdare.

”Durează între 18 şi 12 luni. Ultimul program care a fost anunţat în decembrie 2021 abia se instalează 5% din numărul de solicitări care au fost acceptate în program. Propunem autorităţilor să avem un program de subvenţionare care se aplică cât mai uşor, pe bază de voucher. Iei un voucher de la autoritate şi te adresezi oricărui instalator preferi”, ne spune Dan Tudose, reprezentant firmă panouri.

Până pe 31 august 2023 românii vor avea un preț plafonat la 0,8 lei per kW, la un consum de până în 255 de kw. Cei care vor consuma până în 100 kW vor plăti mai puțin, 0,68 per kW. Pe vechiul plafon, aproximativ 15 la sută dintre clienții casnici nu se încadrau în consumul de 300 kw. Potrivit estimărilor Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie în cifre absolute asta înseamnă 735.000 de români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă