Soluții tehnice pentru reconstrucţia Notre-Dame. Specialiștii au la dispoziție un model arhitectonic medieval, castelul Guédelon din Burgundia

Un castel medieval din Burgundia franceză ar putea da idei, dar mai ales soluții, celor care se ocupă de reconstrucția Catedralei Notre-Dame din Paris. Vechile meserii, precum și tehnicile de prelucrare a pietrei și a lemnului din evul mediu, sunt la mare preț chiar dacă mâna de lucru lipsește sau este foarte rară.

26 Iunie 2019, 09:45 (actualizat 26 Iunie 2019, 11:59) Știrile TVR |

Cum să fie restaurată Catedrale Nôtre-Dame din Paris? Ar fi mai potrivită o refacere după proiectul inițial sau o adaptare la tehnicile moderne? Specialiștii nu au ajuns la o concluzie dar, acum au la dispoziție un model arhitectonic, este vorba despre castelul medieval Guédelon din Burgundia, care poate oferi unele răspunsuri.

Cred că Guédelon oferă 20 de ani de experienţe pragmatice. Avem cifrele, avem faptele, putem răspunde la unele întrebări care au apărut în ultima vreme, spune Sarah Preston, ofiţer de presă la castelul Guédelon.

Rețeta meseriilor pierdute, cea de cioplitor în piatră sau de tâmplar, ar putea fi copiată de la castelul Guédelon, construit în întregime pe baza tehnicilor din Evul Mediu. Chiar dacă se găsește mână de lucru, mai apare o problemă legată siguranța actuală a structurii catedralei Nôtre-Dame, care a suferit un incendiu și mai apoi o inundație pentru că focul trebuia oprit.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că refacerea catedralei Nôtre-Dame se va face în cel mult 5 ani, termen considerat nerealist de mulți specialiști în patrimoniu. La două luni de la incendiul care a distrus parțial monumental, doar 9% din donațiile anunțate au fost onorate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI