Soluția olandeză împotriva stresului: Niksen

Plimbare în natură
Plimbare în natură
23 mai 2023, 09:56

În cartea Olgăi Mecking, „niksen” este definit astfel: „a nu face nimic fără un scop”. Deci nu este niksen dacă te uiți pe Facebook sau meditezi. În timp ce „mindfulness” înseamnă să fii prezent în acest moment, niksen înseamnă mai degrabă să-ți găsești timp doar pentru a exista, lăsându-ți mintea să rătăcească oriunde dorește.

Din punct de vedere lingvistic, niksen (a nu face nimic) este un verb creat din „niks”, care înseamnă „nimic”. „Se potrivește cu tendința limbii olandeze de a crea verbe din substantive. De la „voetbal” (fotbal) la voetballen (joc fotbal), de la „internet” la internetten, de la „whatsapp” la whatsappen etc. Cred că este ceva ce se întâmplă în special în olandeză. Olandezii sunt un popor practic, direct, iar limba lor reflectă acest lucru”, a explicat Monique Flecken, psiholingvist la Universitatea din Amsterdam.

Pentru Thijs Launspach, psiholog, vorbitor TEDx și autor al cărții „Crazy Busy: Staying Sane in a Stressful World” (Extrem de ocupat: cum să rămâi sănătos într-o lume stresantă”), niksen înseamnă „a nu face nimic sau a te ocupa cu ceva banal ca o modalitate de a te bucura de timpul tău”, a spus el, subliniind că acest lucru se aplică mai ales persoanelor în vârstă care au timp liber mai nestructurat. Generațiile mai tinere, pe de altă parte, sunt mai stresate ca niciodată. Asta se aplică și Țărilor de Jos, un stat aplaudat în mod tradițional pentru echilibrul dintre viața profesională și viața privată.

Psihologul explică faptul că există numeroase motive pentru asta: „Viețile noastre și locurile de muncă au devenit din ce în ce mai complexe. Avem tendința de a petrece mult timp cu computerele. Există multă presiune pentru a fi cea mai bună versiune a ta, fie că este vorba de locurile noastre de muncă sau de așteptările părinților sau de cele generate de rețelele de socializare. Există multă presiune pentru a performa”, a spus Launspach.

Totuși, Launspach nu se declară fan al conceputului „a nu face nimic” pentru a preveni stresul: „Sunt puțin sceptic față de ideea că ar trebui să creezi un tampon între tine și stres. Nu știu dacă asta este chiar posibil în modul în care trăim și lucrăm acum”.

Bernet Elzinga, profesor de psihologie de la Universitatea Leiden, subliniază că ceva stres poate fi benefic: „Nu este neapărat rău să fii pentru un moment într-o stare de stres, în care ești cu adevărat concentrat. Problema este când acest lucru scapă de sub control”. Tocmai acela este momentul în care poate ajuta niksen. „Când nu faci nimic, te conectezi la rețeaua implicită. Și acea rețea este responsabilă de rătăcirea minții și de reflecție”, a explicat Elzinga.

Niksen ne poate face chiar mai productivi, pentru că pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină cu o concentrare mai bună și o atenție susținută. Acesta este probabil motivul pentru care, în timp ce olandezii nu lucrează mult timp, ei tind să fie foarte eficienți la locul de muncă. Orele suplimentare nu sunt încurajate în Țările de Jos.

Elzinga crede că este mult mai bine să faci un fel de activitate fizică pentru a-ți distrage atenția de la grijile tale zilnice, de preferință în natură.

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite