Soluții pentru un transport public eficient în Capitală. Adina Vălean: Zone cu acces limitat. Nicușor Dan: Reabilitarea liniilor de tramvai, tren metropolitan

15 aprilie 2022, 14:10

Bucureştiul trebuie să se ridice la nivelul de confort şi prosperitate pe care îl au celelalte capitale europene, iar, pe partea de transport, o abordare integrată a nevoilor de infrastructură şi a mobilităţii şi logisticii este absolut necesară, a declarat, vineri, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Să punem la dispoziție un transport foarte eficient, comod, la standarde, trebuie să existe infrastructură și cred că trebuie început și în București, cum este peste tot, că ne convine sau nu în marile Capitale, zone cu acces limitat, pentru că nu se poate în nodurile de centru să nu existe o asemenea sufocare, a spus Adina Vălean.

I-am înaintat d-nei comisar studiile pe care le-am făcut până acum. Suntem practic la nivel de studii de prefezabilitate pentru trenul metropolitan, suntem la partial studii de prefezabilitate pentru ceea ce înseamnă reabilitarea liniilor de tramvai, am vorbit și despre planul de mobilitate urbană al Bucureștiului și despre cum am putea să integrăm totul într-o strategie de dezvoltare, a spus primarul Capitalei Nicușor Dan.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a avut vineri, o întâlnire, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, cu Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Pe agenda de discuţii s-au aflat opţiunile de finanţare europene pentru infrastructura de transporturi şi pentru o mobilitate mai sustenabilă în Bucureşti.

Bucureştiul e capitala noastră şi îmi doresc să se ridice la nivelul de confort şi prosperitate pe care îl au celelalte capitale europene. Infrastructura, nu numai cea de transport, în general, dar privind către chestiunile legate de transport, sigur că o abordare integrată, atât a nevoilor de infrastructură propriu-zisă, cât şi a mobilităţii şi a logisticii în Capitală este absolut necesară. De fapt, acesta este trendul. Lucrurile pe care trebuie să le pornim încep cu o strategie, o viziune integrată asupra mobilităţii şi logisticii în oraş, care apoi se declină şi se desface în proiecte, care împreună reprezintă, ca un puzzle, piesă cu piesă, ceea ce înseamnă pentru un oraş mare mobilitate şi logistică. Nevoile sunt imense. Sigur că tot ceea ce înseamnă transport cu zero emisii – trenul metropolitan şi tramvaiul – sunt mijloace pe care Uniunea Europeană le plasează în centrul politicilor de transport pentru strategiile urbane aşa încât, desigur, încurajează foarte multe proiecte”, a spus Vălean, după o întâlnire cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Ea a subliniat că toate statele membre, deci şi România, se află în faţa unor oportunităţi de finanţare din mai multe surse posibile.

Adina Vălean a menţionat că există o platformă europeană a marilor oraşe, unde sunt şi oraşe din România şi unde există un schimb permanent de idei şi proiecte care să sprijine mobilitatea sustenabilă urbană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite