Soluții pentru securitatea Europei, la Adunarea Parlamentară NATO. O analiză Lumea Azi

14 octombrie 2017, 08:07

NATO este aici, NATO este puternică, NATO este unită, acesta a fost mesajul rostit de Secretarul General al NATO în faţa militarilor brigăzii multinaţionale de la Craiova. O unitate care reprezintă angajamentul Alianţei pentru o prezenţă avansată pe teritoriul României.

Brigada va fi pe deplin operaţională până la sfârşitul lui 2018. Nouă ţări aliate sunt interesate să participe cu trupe şi echipament militar.

În prezent, la brigada de la Craiova, pe lângă militarii români, sunt 200 de militari polonezi şi câteva zeci de ofiţeri din Spania, Portugalia şi Canada.

Dezbaterile de la Adunarea Parlamentară a NATO s-au concentrat pe priorităţile privind reasigurarea strategică a aliaţilor de pe frontiera estică împotriva creşterii agresivităţii Rusiei şi pe necesitatea consolidării capacităţii de descurajare a Alianţei.

S-a subliniat încă odată necesitatea asigurării a 2% din PIB pentru nevoile de apărare, România fiind menţionată printre puţinele state care alocă acest procent în acest an.

S-a adoptat şi o rezoluţie referitoare la transformarea informaţiei în armă, prin care se recomandă înfiinţarea unei instituţii speciale.

Raportorul documentului admite însă că vor fi foarte greu de contracarat informaţiile false cu arma adevărului, dar că personalul militar trebuie instruit ca atare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă