Soluții pentru deblocarea planului financiar de redresare "Next Generation EU". O analiză "Lumea azi"

Uniunea Europeană riscă să intre în 2021 fără buget dacă nu reușește să găsească rapid o soluție la blocada impusă de Polonia și Ungaria. Cele două țări sunt nemulțumite că fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept. Lucian Pîrvoiu explică pentru "Lumea azi".

05 Decembrie 2020, 16:54 Știrile TVR |

Blocarea cadrului financiar multianual și a mecanismului de redresare "Next Generation EU" de către Polonia și Ungaria poate avea, pe lângă consecințele economice grave pentru blocul comunitar, un efect negativ în planul imaginii pentru președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.

Or, din acest punct de vedere, Germania caută intens soluții, astfel încât să salveze până la sfârșitul anului pachetul financiar de 2 trilioane și jumătate de euro, dar și imaginea de lider al construcției europene la care Germania ține atât de mult.

Din punct de vedere ideologic, blocajul este total: Ungaria și Polonia consideră că o condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept este incorectă, atâta vreme cât statul de drept este un instrument arbitrar și abuziv în viziunea tandemului ungaro-polonez.

În aceste condiții, soluția de ieșire din impas pare a fi excluderea celor două țări din mecanismul de finanțare.

Cum ar fi posibil acest lucru fără încălcarea tratatelor? Printr-un artificiu care se numește "cooperare consolidată".

Tratatul de la Lisabona permite unui grup de cel puțin 9 state să lanseze o inițiativă la care nu doresc să participe toate țările membre.

O altă posibilitate ar fi aceea ca Bruxelles-ul să încheie o înțelegere interguvernamentală cu statele membre interesate în accesarea pachetului financiar de redresare, însă o astfel de soluție ar fi mai lentă, pentru că ar trebui ratificată în parlamentele naționale și ar întârzia intrarea banilor în conturi cu aproximativ 6 luni.

Ambele soluții sunt radicale și ar irita și mai mult Budapesta și Varșovia.

De aceea, președinția germană a Consiliului Uniunii speră să ajungă la un compromis până săptămâna viitoare, când șefii de state și de guverne se întâlnesc la Consiliul European de iarnă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI