Soluții la consumul de droguri în rândul tinerilor din Europa: De la campaniile de informare din școlile franceze la condamnarea traficanților în vârstă de 14 ani din Italia

Măsurile antidrog în școli nu vor fi ușor de aplicat. Ministrul Educației asigură cadrele didactice că nu vor fi nevoite să se ocupe de testare. Pentru aceste proceduri e nevoie de specialiști în sănătate publică, a declarat Ligia Deca, la TVR INFO. Până atunci, însă, fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutat în CSAT. Așa cum arată și experiența altor țări, prevenția și combaterea sunt esențiale, dar e important să evităm stigmatizarea consumatorilor, atrag atenția experții consultați de Știrile TVR.

12 Septembrie 2023, 17:11 (actualizat 12 Septembrie 2023, 22:03) Știrile TVR |

Testarea elevilor urmează să fie una dintre modalitățile prin care autoritățile vor să descurajeze consumul de droguri în rândul adolescenților, mai ales în școli. Nu va fi însă responsabilitatea cadrelor didactice, a dat asigurări ministrul Educației, Ligia Deca, în emisiunea Tema Zilei, de la TVR Info.

Ligia Deca, ministrul Educației: Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, și anume, acela de a educa. Pentru testare și alte proceduri medicale avem nevoie de specialiști.

Testarea e doar un pas către remedierea problemei, spun experții. România are nevoie de centre de tratament și de o înțelegere mai profundă a fenomentului.

Cătălin Țone, expert antidrog: Sunt câteva zeci, sute de mii de astfel de dependenți și trebuie să-i tratăm. Pentru că, dacă nu-i tratăm, mai ales pe adolescenți, nu au o șansă la viață mare, rămân cu sechele grave, dependența reinstalată este mult mai puternică, deci se vindecă mult mai greu.

Soluția, spun educatorii, trebuie să găsească un echilibru între coerciție și măsuri de ajutorare.

Andreia Bodea, director, Colegiul I.L. Caragiale: Aș da această problemă specialiștilor. Există psihologi, există psihiatri. Să ne uităm totuși un pic peste gard la ce au făcut și cum au gândit specialiștii altor țări.

Dar înăsprirea pedepselor nu va rezolva problema, susțin specialiștii, ci, dimpotrivă, va crește stigmatizarea.

Eugen Hriscu, psihoterapeut: În momentul în care un tânăr și-o familie riscă statutul de inculpat penal, nu numai că nu va merge la psiholog, consilier, dar nici nu va dori să accepte că există această problemă.

Și în alte țări europene consumul de droguri în școli pune probleme. În Franța, consilierea elevului consumator e mai importantă decât penalizarea.

În Franța, accentul se pune pe informare și prevenție. Un rol foarte important revine familiei și implicit, controlului parental. Campaniile organizate în școli de diferite asociații de profil au, de asemenea, un rol important. Școala, familia și cadrele sanitare au obiectivul comun de a informa și de a-i proteja pe elevi.

În Spania, ultimele statistici arată că jumătate dintre tinerii de 15 ani au consumat cel puțin odată marijuana, iar vârsta de la care începe consumul a scăzut până la 12 ani. Cu toate astea, nu există un program special privind drogurile în școli.

În Spania consumul de droguri în rândul tinerilor este în creștere, în timp ce vârsta e în scădere, cu toate acestea nu există protocol în interiorul școlilor, doar poliția locală supraveghează perimetrul unităților de învățământ.

În Italia, un program guvernamental alocă milioane de euro pentru campanii de conștientizare, dotare cu aparatură de supraveghere, dar și controale frecvente, inclusiv cu ajutorul câinilor. Iar traficanții minori pot fi condamnați încă de la 14 ani. Cu toate astea, consumul la tineri a crescut cu 10 procente în ultimii ani, așa că se pune problema testării în școli.

Încă de acum 10 ani au existat propuneri ale politicienilor de introducere a testării obligatorii în școli, care au stârnit polemici, iar proiectele au fost de fiecare dată abandonate. Totuși, unele autorități locale, precum cele din Verona, au decis să pună la dispoziția unităților de învățământ teste, dar care pot fi făcute doar cu acordul elevului și al ambilor părinți. Testul este pentru 10 substanțe interzise, iar rezultatul este anonim, aflat doar de familie, nu sunt alertate autoritățile.

Cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri e 13 ani, a declarat șefa Agenției Naționale Antidrog. Statisticile arată că cel puțin un milion de români au consumat droguri măcar o dată în viață. Pe fondul acestor preocupări, Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins azi un proiect de lege care cerea dezincriminarea posesiei a peste 3 grame de canabis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI