Soluții de avarie pentru încheierea anului școlar, propuse de Ministerul Educației: Echivalarea competențelor la Bac și scoaterea Evaluării Naționale la clasa a VI-a

Într-un proiect de ordonanță de urgență publicat astăzi de Ministerul Educației, se propun soluții pentru finalizarea anului școlar 2022 - 2023 la clasele care mai aveau de susținut examene naționale. Astfel, probele de competențe la Bac ar putea fi echivalate, iar Evaluarea Națională la Limba Română, Matematică şi ştiinţe, de la finalul clasei a VI-a, ar putea fi anulată. Diana Dumitrașcu explică modul în care se vor echivala competențele la Bac.

09 Iunie 2023, 17:24 (actualizat 09 Iunie 2023, 20:33) Știrile TVR |

Ministerul Educației invocă protejarea "interesele legitime ale elevilor" și propune trei măsuri în ceea ce priveşte organizarea examenului naţional de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a şi a concursului naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, acestea sunt:

1) La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

2) În anul şcolar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

3) Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecţia la clasă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI