O firmă ucraineană de încălțăminte a găsit soluția împotriva minelor antipersonal. Bocancii protectori sunt făcuți dintr-un plastic special, cu talpă printată 3D

29 iulie 2023, 20:47

Regiunea Harkov, la numai câteva zeci de km de granița cu Rusia, a fost recucerită acum mai puțin de un an – și oamenii se întorc acasă. Olga a avut mare noroc că mama ei a văzut un obiect suspect.

Olga a avut inspirație să cheme o echipă de deminare – și bine a făcut. Mina pe care a văzut-o putea să o ucidă la cea mai mică mișcare. Specialiștii au detonat obiectul în siguranță – dar sunt atâtea alte situații în care nu au cum să ajungă la timp acolo unde e nevoie. Pentru ei și pentru alții, există această încălțăminte neobișnuită care protejează, cât se poate.

Bohdan Șevcenko, genist: Le folosim când verificăm rețele electrice sau alte elemente de infrastructură și trebuie să traversăm în câmp minat. Sunt foarte bune.

Ciudații bocanci sunt făcuți de o mică firmă ucraineană cu 150 de angajați. Au fabricat până acum peste 300 de perechi. Patronul, Igor, spune că ideea i-a venit după ce un copil din familia sa a călcat pe o mină – și i-a distrus piciorul. Nu am vrut să pățească și altcineva așa ceva, povestește Igor, care a luat din Canada designul și tehnologia.

Igor Yefimenco, fabricant de încălțăminte antimine: Sunt foarte rezistenți, făcuți dintr-un plastic special, cu talpa printată 3D, așa încât în cazul unei explozii se sparg în mici fragmente, pentru ca utilizatorul să nu fie afectat.

Încălțămintea preia practic forma exploziei – și este distrusă în deflagrație, dar cel care poartă bocancii este salvat. Igor spune că a trimis multe perechi și pe front, dar și fermierilor și agricultorilor care trebuie să meargă în fiecare zi la câmp și riscă accidentări grave.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite