Soluție de avarie pentru București: bani de la Guvern pentru reparațiile la rețeaua de termoficare. Virgil Popescu: Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, azi, toate problemele cu căldura și apa caldă în Capitală pornesc de la rețeaua primară, pe care sunt pierderi uriașe din cauza lipsei de investiții: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa”. Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat că situația nu este deloc ușoară, dar a fost identificată suma necesară pentru a spori capacitatea de intervenție a echipelor de mentenanță și reparații.

11 Decembrie 2020, 14:05 (actualizat 11 Decembrie 2020, 20:37) |
Soluție de avarie pentru rețeaua de termoficare a Capitalei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„În felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziționeze acest serviciu din mediul privat și astfel echipele ELCEN împreună cu cele de la Termoenergetica să poată să fie permanent în teren și să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetățenii nu vor avea apă caldă și căldură”, a spus Ciucă.

La rândul său, în cadrul aceleiași declarații de presă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că bucureștenii trebuie să știe că totul pleacă de la rețeaua primară a municipiului.

„Ca să faceți un termen de comparație, în urmă cu patru ani pierderile în rețeaua primară a municipiului București erau de 800 de tone pe oră, astăzi pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea, rețeaua de termoficare a Bucureștiului. De aici trebuie să plecăm și de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru”, a spus Popescu.

Acesta a menționat avarie de la centrala Sud a ELCEN din weekend, „o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari. A fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile, este în curs de încărcare turbina spre capacitatea maximă, apa încălzită a ajuns la 75 de grade în acest moment. Mai cred că până luni totul revine la normal la CET Sud”.

În paralel trebuie găsite soluții în așa fel încât să fie mărită capacitatea de producere a energiei termice în București pentru a suplini „aceste pierderi imense care sunt în rețeaua de termoficare pentru că iarna asta vrem, nu vrem, trebuie să o trecem așa”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, ELCEN a găsit în piață capacități suplimentare modulare de închiriat în așa fel încât să le pună în diverse zona ca să producă mai multă energie termică și să suplinească aceste pierderi

„Ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută vremea este caldă, dar nu știm cât va dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București în așa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a spus Popescu.

Nicușor Dan: Sperăm să ne ducem măcar la nivelul iernii trecute

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus, vineri, că în prezent CET Sud dă căldură la 75 de grade și speră să se ajungă la 85 de grade în zilele care urmează. Speranța edilului este ca bucureștenii că aibă căldură în case măcar la nivelul iernii trecute.

Întrebat când va fi cald în casele bucureștenilor, primarul Capitalei, Nicușor Dan a sus că situația de la CET Sud a fost una excepțională și este în curs de a fi remediată.

„În această săptămână, începând cu sâmbătă dimineața, când a început să se resimtă avaria de la CET Sud și până la acest moment a fost o situație excepțională în București. Această situație excepțională este în curs de a fi remediată, în sensul că CET Sud a început prin a da căldură la 50 de grade, a ajuns la 75 de grade în momentul ăsta și sperăm, în câteva zile, să ajungem la 85. Nu se poate 90, pentru că trebuie să introducem apa de adaos, de care s-a vorbit. Prin aducerea acelor capacități suplimentare de producție mobile putem să evităm să avem alte tipuri de avarii. Pentru că în momentul de față, în situația în care un întreg sistem de producție funcționează la parametri maximi, poți să ai avarii cum am avut la CET Sud. Dacă o să reușim să aducem la acele capacități suplimentare mobile de producție, vom diminua foarte mult acest risc”, a explicat Dan.

Acesta a precizat că speră „să ne ducem măcar la nivelul iernii trecute” și că în câteva zile o să se ajungă, din CET Sud și din CET Grozăvești, „la o normalitate”, cel mai probabil „la începutul săptămânii viitoare, luni – marți”.

Întrebat în continuare dacă există riscul intrării în colaps a sistemului de termoficare, Nicușor Dan a spus că nu există acest risc, dar vor fi avarii zilnice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI