Solidaritate între generații. O lume pentru toate vârstele. 12 august, Ziua internaţională a tineretului

Ziua internaţională a tineretului 2022
Ziua internaţională a tineretului 2022
12 august 2022, 05:13

Bătrâneţea continuă să reprezinte o provocare semnificativă – dar nu suficient de discutată – în promovarea colaborării și solidarității între grupurile de vârstă. Organizația Mondială a Sănătății definește bătrâneţea ca fiind „stereotipuri (cum gândim), prejudecăți (cum ne simțim) și discriminare (cum acționăm) îndreptate către ceilalți sau către sine, în funcție de vârstă”.

Îmbătrânirea este o problemă insidioasă și adesea neabordată în domeniul sănătății, al drepturilor omului și dezvoltării și are efecte atât asupra populațiilor mai în vârstă, cât și a celor mai tinere din întreaga lume. În plus, bătrâneţea se intersectează în mod regulat cu rasismul, sexismul și îi împiedică pe oameni să își atingă întregul potențial și să contribuie la binele comunităţii.

Tinerii continuă să raporteze bariere legate de vârstă în diferite sfere ale vieții lor, cum ar fi la angajare, în politică, în sănătate și justiție. La nivel individual, aceste obstacole legate de vârstă pot avea un impact profund asupra bunăstării și mijloacelor de trai nu numai în anii tinereții, ci și la vârsta adultă.

Promovarea solidarității între generații este mai mult ca oricând necesară pentru a asigura o redresare incluzivă și durabilă. Pe măsură ce traversăm cel de-al treilea an al pandemiei de COVID-19, este important să recunoaștem și să abordăm corespunzător barierele legate de vârstă pentru a putea valorifica punctele forte și cunoștințele tuturor generațiilor.

În acest context, mesajul Zilei internaționale a tineretului din acest an este Solidaritatea între generații: Crearea unei lumi pentru toate vârstele. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

Ziua internațională a tineretului din 2022 doreşte să crească gradul de conștientizare cu privire la anumite bariere aflate în calea solidarității dintre generații.

Citește și: Premierul, de Ziua Internaţională a Tineretului: Este nevoie de solidaritate între generaţii pentru a depăşi dificultăţile

Ziua internaţională a tineretului

În 1998, o rezoluţie care proclama 12 august drept Ziua internaţională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Naţiunile Unite (Lisabona, 8 – 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluţia 54/120, intitulată „Politici şi programe care implică tineretul” („Policies and programmes involving youth” – 17 decembrie 1999).

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă