Solidaritate între țările UE. Cinci state din Uniunea Europeană vor primi doze suplimentare de vaccin anti-covid produs de Pfizer

2 aprilie 2021, 13:53

Este vorba de Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia, țări unde va ajunge o parte din cele peste 10 milioane de vaccinuri pe care compania Pfizer le trimite anticipat către UE.

Aceste țări au mizat încă de la început pe AstraZeneca pentru că are ritmuri de stocare și de transport mult mai facile decât în cazul vaccinului produs de Pfizer sau de Moderna,

Dar, pe parcurs, s-au confruntat cu problemele care au apărut- cele de încredere în acest vaccin și apoi cu ritmul de distribuție al vaccinului. În aceste condiții ritmul de vaccinare a scăzut și s-a creat o discrepanță între aceste tări și celelalte state din UE. Astfel că acum, Uniunea Europeană încearcă  să rezolve acestă problemă, printr-un mecanism de solidaritate, mai ales că Pfizer a anunțat că va livra anticipat 10 milioane de doze de vaccin.

Un număr de 19 state membre ale Uniunii Europene au convenit să cedeze acestor cinci ţări o parte din ceea ce le-ar fi revenit din aceste 10 milioane de vaccinuri.

Spre exemplu Spania ar fi trebuit să primească aproximativ un milion de doze dintre cele 10 milioane pe care Pfizer urmează să le livreze, ea va ceda 300 de mii de doze celor cinci țării.

Trei Țări au refuzat să participe la acest mecanism de solidaritate: Austria, Republica Cehă şi Slovenia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite