Solidaritate europeană pentru stingerea incendiilor din Franța. Pompier român: „Suntem aici pentru a ajuta poporul francez, pe colegii noştri”

12 august 2022, 20:36

Solidaritatea țărilor europene și mobilizarea pompierilor și a voluntarilor sunt fără precedent. Pompieri din țara noastră, cu mașini și echipamente speciale, dau o mână de ajutor în Gironde, unde este situația este cea mai gravă.

Cristian Buhăianu, pompier român trimis în Franţa:Simțim compasiune pentru poporul francez care este expus incendiilor și suntem aici pentru a ajuta poporul francez, pe colegii noştri din departamentele franceze de pompieri. (…) Nu contează ţara, suntem pompieri şi suntem acolo pentru ajuta oamenii din întreaga lume„.

Temperaturile foarte ridicate, de la până la 41 de grade Celsius, și direcția vântului fac și mai grea misiunea pompierilor.

Marc Abecassis, pompier: Încercăm să-l oprim acolo, nu vrem să treacă drumul, îl vom lăsa să înainteze spre noi, dacă vântul bate în direcţia asta. Dacă nu, există o echipă de cealaltă parte. Misiunea noastră este să evităm ca focul să treacă drumul„.

În Gironde au ars peste peste 7.400 de hectare de vegetație uscată, iar în departamentul vecin, în Landiras, au ars alte câteva mii de hectare după ce, în iulie, focul a mai făcut prăpăd în zonă.

Peste 10 mii de persoane au fost evacuate preventiv. De multe ori, focare abia stinse se reaprind.

Joel Videau, localnic: Vântul a întors focul aici, tocmai a ajuns în faţa casei mele şi este îngrozitor să vezi flăcările lângă locuinţă. Îţi spui că pleci fără să ştii ce vei găsi când te întorci. Dar le putem spune un mare ‘Mulţumesc’ pompierilor„.

Arnaud Mendousse, pompier: Ne aflăm într-o zonă cu o mulţime de case împrăştiate. Am avut, evident, multe resurse în acest sector. Cu focul care se extinde noaptea, ne-am trezit într-o situaţie extrem de dificilă, cu un incendiu care a ajuns foarte violent şi foarte repede în zonă„.

Prefectura din Gironde a anunțat că în următoarele ore se menține pericolul de producere a incendiilor.

În Bretania, la limita dintre Morbihan și Ille-et-Vilaine, au ars peste 330 de hectare. Aici sunt mobilizați peste 300 de pompieri. Alerta de producere a incendiilor este accentuată de temperaturile caniculare și de seceta prelungită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite